İÇİNDEKİLER

İÇERİKLER

21 Haziran 2017 Çarşamba

Review: Beyaz Zambaklar Ülkesinde

Beyaz Zambaklar Ülkesinde Beyaz Zambaklar Ülkesinde by Grigory Petrov
My rating: 5 of 5 stars

"İhtilâl yaptıran kitap..." Evet böyle bir görüş de var. Ancak bu yorum epey abartılı. Vaktiyle 27 Mayıs döneminde subaylar tarafından en çok okunan kitap diye bir haber yapılmış. Kitap Finlandiya'nın kalkınmasını anlatıyor. Finler Snelman ve diğer öğretmenler öncülüğünde bir mucize yaratıyorlar. Merhum Necdet Sancar bu önderlere "Finlandiya'daki Ülkücü öğretmenler" der.
Kartal'da bir ilkokuldaydım. O zaman Beyaz Zambaklar Ülkesinde'yi almış fakat başlamamıştım. Öğretmenler odasında masaya oturmuş, kitabımı okuyordum. Yaşlıca bir öğretmen elinde çayla geldi, oturdu. "Ne okuyorsunuz?" diye sordu. "Franz Kafka'nın Dava'sını" dedim.
"Ben Çalıkuşu'na yeni başladım" dedi. Daha bana "Çalıkuşu'nu okudunuz mu?" diye sormadan, "Nasıl, iyi bir kitap mı?" diye sordu. Ben "Olmaz mı? Reşat Nuri Güntekin Türk Edebiyatının en iyi romancısıdır" dedim. Öğretmen, "Ondan önce Beyaz Zambaklar Ülkesinde'yi okudum" dedi. "Ben de okumayı düşünüyorum" dedim. "Hocam, çok güzel ya" dedi. Çok içtendi.
Petrov'un eserini Finlerin bilmediği söylenir. Yanlış bir bilgi, Finler biliyor. Bulgaristan'da ve özellikle Türkiye'de çok etkili olduğunu da biliyor. Marina Vituhnovskaya'nın yazdığı önsözde şu cümle geçiyor: "Fakat kitapla ilgili en çarpıcı olaylar Türkiye'de geçiyor". Yayınevleri kitaba Vilhelm Snelman'ın resimlerini iliştiriyor. Ama Petrov gördüğüm kadarıyla Snelman'ın ön adını vermiyor. Belki Fin Ülkücülerden isimsiz bir kahramanı isimlendiriyor. Vituhnovskaya'nın yazdığı gibi "belki de Snelman Petrov'un kendisidir, veya belki de Mustafa Kemal Atatürk'tür". Beyaz Zambaklar Ülkesinde'yi okumayı ertelemeyin...

View all my reviews

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder