İÇİNDEKİLER

İÇERİKLER

21 Ocak 2018 Pazar

(28) İttifak Olmaz

Türk siyasi hayatı başarılamamış ittifaklarla dolu. Bu anlamda Sayın Devlet Bahçeli de geleneksel yeni yıl toplantısında siyasi bir hamle yaptı.

2019'da yapılacağı varsayılan seçimlerde iktidarı destekleyeceğini bildirdi. Biraz da çekingen bir ifade ile "MHP cumhurbaşkanlığı seçiminde Yenikapı ruhu ile hareket ederek Erdoğan'ın destekleme kararı alır" dedi. Vücut dilinden Bahçeli'nin bu kararı aldığını anladık. Ne ifadenin öznesini saklaması ne de "aldım" dememesi bu gerçeği değiştirmez. Bir süredir kamuoyunda oluşan tepkileri izliyorum. Bahçeli, açıklamasının iktidar cephesinde, yandaş medyada ve kimi yorumcuların "şer ittifakı" dediği muhalefet cephesinde büyük bir yankı bulmasını bekliyordu. Ancak ilk rauntta beklediğini alamadı. 80 öncesi kutuplaşmanın zararını görmüş kadrolardan oluşan muhalefet şimdilik sorumlu davrandı. İktidar ve yandaş medya ise 16 Nisan'da "evet"in yenilgiye uğramasından tamamen Bahçeli'yi sorumlu tutuyor. Destek açıklaması en çok MHP Genel Merkezinde, MHP Kurultayında, MTP'de ve İYİ Parti'de yankı buldu diyebiliriz. Çok basına yansımasa da bu kulislerin içten içe kaynadığı kesin. Ülkedeki siyasi cephelerin hem açıklamaya verdiği tepkiyi hem de seçim stratejilerini ele almak istiyorum. Bu sefer önce Saadet.


SAADET CEPHESİ
Saadet için 2017'de ben de varım açıklaması bekliyorum yazmıştım. Ama beklemiyordum, o dönemde daha aktif siyaset izlememelerine şaşırdığım için öyle yazmıştım. Saadet Hareketi, inatçılığı ile, mücadeleci geleneği ile rüştünü ispatlamıştır. Bahçeli'nin destek açıklamasının Saadet'te bir yankı bulması için bir sebep göremiyorum. Saadet Hareketi bayrağına düşkündür, 1991'de kendi bayrakları ile seçim ittifakı yaptılar. 2011'de Demokrat Parti bayrağı altında seçime girmediler fakat her türlü fedakarlığı yapmaya hazır olduklarını gösterdiler. Bu mücadeleci ruh ile seçimde ilerleme kaydedecekler. İktidar cephesindeki memnuniyetsiz kesimlerden seçmen kapacaklar.

ANA MUHALEFET CEPHESİ
Uyum çalışmaları ana muhalefet kurumunu belki ortadan kaldırabilir. Şimdilik bir ana muhalefet var. CHP, Bahçeli'nin destek kararının siyasi duruma bir etkisi olduğunu düşünmüyor. MHP Genel Merkezinin belirleyiciliğinin azaldığı kanaatinde. MHP örgütünün, henüz feshedilmediğini, halen iş başında olduğunu göz ardı ediyor. Ayrıca CHP'nin stratejileri cesaret unsurundan yoksun. Bu durumda seçimlerde önemli siyasi bir başarı elde edemez. Bu arada Ümit Kocasakal'ın adaylığını açıklamasından sonra Milliyetçilere temizlik uygulanabilir. Sonuç olarak ana muhalefetin yaptığı çalışmalar tamamen yadsınamaz. Ama böyle giderse iki sonraki seçimde belki meyvesini verir.

İKTİDAR CEPHESİ
İktidar, Bahçeli ile çok ilgilenmiyor. Cephe 16 Nisan'ı affetmiyor. Bahçeli'yi yenilginin günah keçisi yapmış durumda. Bu kesime göre, 16 Nisan önemli, çünkü "16 Nisan'da bir siyasi tercihe değil düşmana karşı" mücadele verildi duygusundalar. Bu cephede Bahçeli'yi zor durumda bırakacak argümanlar geliştirilecek. Akşener'in milliyetçi oylarını bölmeyerek "istiklal savaşımız"a zarar verdi iddiası ihtimallerden yalnızca biri. Ama "cumhur ittifakı"na, 16 Nisan'daki ilgiyi göstermeyerek Bahçeli'nin canını sıkacakları daha olası. Bahçeli'nin beklediği "ittifak" ilgisi aynen MHP'deki İslamcılardan olduğu gibi bir miktar İktidar Partisindeki Türkçülerden gelecek. Bazı polemikçiler de muhalif cepheden yükselen "hani koalisyon olmayacaktı" seslerini "iyi ya işte, eskisi gibi seçimden sonra değil seçimden önce yapıyor millet ittifakını" diyerek bastıracak. İktidarın, Bahçeli tarafından dile getirilen ve karışık fizik teoremlerini andıran planını uygulaması söz konusu bile olmayacak. Bu noktada MHP Genel Merkezinin vereceği cevabı aşağıda bulacaksınız. İktidar, ana muhalefetteki kapasite düşüklüğü ve kamu gücünden yararlanarak seçimleri kolay alır.

MİLLİYETÇİ TÜRKİYE CEPHESİ
Tavizsiz Türkçü bir siyaset izleyen Milliyetçi Türkiye hareketi kendini daha iyi ifade etmek için bir ivme yakalayabilir. Kutuplaşma riskine karşı ülkenin bu tür seslere ihtiyacı var. Bahçeli'nin destek açıklamasının partiyi hareketlendireceğini öngörmek zor değil.

BÜYÜK BİRLİK CEPHESİ
BBP Bahçeli'ye destek verdi. Büyük Birlik, MHP'den kopan ve Milliyetçi Hareket'i Türkçülükle suçlayarak İslamcılığa yelken açan tek parti. Çok büyük oransal oy kayıpları var. Üç gün önce Destici, iktidar partisine davet edildiğini açıkladı. Şu anda bu, çok imkansız görünmüyor. Partinin iltihak etmesi mi yoksa Destici'nin kişisel olarak gitmesi şeklinde olacak? En avantajlı plan, seçim gecesi şöyle "erdemli" bir "başaramadım" istifası sonra gidip o tarafa kaydolma. İktidar açısından tabii.

İYİ PARTİ CEPHESİ
İYİ Parti oldukça cesur başladı. "Ohal" şartları altında doğdu. Merkez sağ ve Türkiye'nin kuruluş ilkelerine vurgu nitelikleri göze çarpıyor. Yürekli hamleleri yalnız ülke değil aynı zamanda dünya basınında da yer bulabiliyor. Kimi yorumculara göre Bahçeli'nin destek açıklaması İYİ Parti'yi içinde "HDP, terör örgütleri, Hollanda, Almanya"nın da bulunduğu "şer ittifakı"na itti. Aslında bu kişiler şimdilik "HDP'nin de bulunduğu" demekle yetiniyorlar ama yakın gelecekte "şer ittifakı"nın diğer unsurlarının da zikredileceğini tahmin etmek çok zor değil. İsrail bu unsurların içinde olmazsa olmaz zaten. Diğer taraftan Bahçeli'nin Kurultay'a karşı "yargı" desteği sağlamak için seçmenlerinin bir kısmını İYİ Parti'ye kaptırmaya razı geldiğini düşünen analistler de var. İYİ Parti'nin kuruluş ilkelerine bağlılığı onun seçimde MHP'den seçmen transfer etmesini mümkün kılıyor. Çünkü Türkiye'nin kuruluş ideolojisi Milliyetçilik. Siyasetin kuruluş ilkelerinden uzaklaştığını düşünen her kesimin memnuniyetsiz kitlelerinden oy alabilir. Sayın Ümit Kocasakal'ın "kurtuluş kuruluştadır" sloganı ise İYİ Parti karşısında bir geç kalışı ifade ediyor. Ayrıca Kocasakal'ın sloganı "kurt oluş"tan yoksun bir slogan. Kurtuluş kurt oluş ile mümkündür. İYİ Parti'de  –herkesin malumu– kurt oluş da var. Merkez sağ seçmeni ne yapar? Şu anda bir şey yapmaz. Merkez sağ fikrinin yavaş yavaş yetişmesi lazım. Özellikle mezhepçilik sorununa karşı etkili bir plan üretirse, İYİ Partinin şansı "iyi" gözüküyor. 




İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Albay Şakir'le Hatıralar


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder