İÇİNDEKİLER

İÇERİKLER

16 Nisan 2022 Cumartesi

Siyasette Şeytan Senaryoları-1

 

SİYASETTE ŞEYTAN SENARYOLARI-1

Her zaman olduğu gibi ülkemizde siyaset hızla ilerliyor. Açıklamalar, ittifaklar, istifalar, kızağa çekmeler, görüşmeler, yuvarlak masa toplantıları, karşılıklı kötü sözler vs… Hızına yetişemiyoruz siyasetin. Karşılıklı iki cephenin taktiksel açıklamaları ve hamlelerini de seyrediyoruz. Bizim adayımız belli hadi siz de açıklayın adayınızı gibi. Sonuç olarak bunca olan bitenin arasında bir çok senaryo yazılıyor, kulislerde konuşuluyor ve kulağımıza geliyor haliyle. Bugün yazılan senaryoların biriyle senaryo serimize başlayalım.

Senaryoya-1:

İktidar partisinin sürekli olarak seçim anketleri yaptırdığı ve oy oranlarını titiz bir şekilde takip ettiği malum.

Şu anda AK Parti-MHP-BBP ile yapılan ittifakın özellikle iktidar partisi tarafından ortaklarının oy oranının muhalefet partilerinden daha fazla ve titizlikle takip edildiği söyleniyor.

Nedenine gelince. AK Parti muhalefette bulunan partilerden CHP’nin oy oranının artmayacağını veya en fazla iki puan üç puan artacağını öngörmekte. Diğer partilerden İYİ Partinin konumu önemli ama hemen hemen aynı tabana yönelik olarak MHP-BBP ve AK Parti varken sağ seçmenin en büyük temsilcisi olarak İYİ Partinin tek başına çıkması veya yüzde kırk oy almasına iktidar partisi ihtimal vermiyor. Dolayısı ile yanındaki partilerin oy oranları çok düşük olursa seçimi kazanma ihtimali zora girer. Yani daha doğrusu ya ittifak büyümeli ya da ittifaktaki partilerin oy oranı düşmemeli. Çünkü beklenti AK Partinin oy oranının düşük çıkması üzerine kuruluyor AK Partide. Beklenti  %40 seviyesi. İttifak partilerinde %10 +1 gelmezse seçim zora giriyor.

Senaryo burada devreye giriyor. AK Partinin eski ortakları Babacan ve Davutoğlu seçime yakın son anketlerde BBP-MHP ortaklarından fazla oy aldığı yani %10 +1 aldığı görülürse AK Parti nasıl hareket eder? Milli Görüş ittifakı doğabilir mi?

AK Parti+DEVA Partisi+Gelecek Partisi+Yeniden Refah Partisi+Saadet Partisi şeklinde bir ittifak.

AK Partinin MHP’yi ittifak dışı bırakıp yoluna eski arkadaşları ile devam etme ihtimali nedir? Bu ittifak, AK Parti %40 + DEVA+Gelecek Paritisi+Yeniden Refah Partisi+Saadet Partisi = %51 olur mu? BBP bu ittifakta yer alır mı? Büyük ihtimal o da yer alır.

Bu senaryoda MHP Oyun dışı yani siyaset dışı kalıyor. Böylece MHP ve Devlet Bahçeli’yi oyun dışı bırakarak etkinliğini azaltmak ve siyaset sahnesinden silmek en büyük amaç. MHP’den rahatsız olan AK Parti tabanını bu hamle ile tekrar toparlamak, Milli Görüş çatısı altında yeniden toparlanmak ve güçlenmek, MHP’yi etkisizleştirmek, Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmak, milletvekili sayısında çoğunluğu elde etmek ve bir taşla birkaç kuş vurmak en büyük amaçmış.

Bu senaryoda MHP oyu dışı. Hatta bu senaryoyu muhtemelen bilen ve sezen Devlet Bahçeli’nin MHP’nin oy oranının yükseltilmesi amacıyla “yuvaya dönün” çağrısı yaptığı da konuşulanlar arasında.

Dedik ya senaryo…

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder