İÇİNDEKİLER

İÇERİKLER

30 Haziran 2022 Perşembe

MEB'in Mesleki Eğitim Sorunu-1

 

MEB’İN MESLEKİ EĞİTİM SORUNU-1

“Meslek Lisesi Memleket Meselesi”

Bu cümleyi ne kadar fazla duyduk değil mi? MEB Neredeyse son 20 yıldır hep aynı şey için atılım şekilleri, sloganlar, projeler, okul türleri, geliştirmeye devam ediyor. Maske, solunum cihazı, dezenfektan, masa, sıra, robot vs kitap dolusu şey üretiyor meslek liseleri. Son proje de ekmek. Meslek liseleri ekmek üretip ekmek satacak. Özverili projeleri yüzünden MEB’i tebrik ediyoruz. Nice güzel projelere diyelim.

Projeler, etkinlikler, atılımlar gırla giderken ara eleman ihtiyacı karşılanabilmiş değil. Üretilen icat edilen şeylerden twitter vs sosyal medya paylaşımlarından dolayı milletçe haberdar oluyoruz çok şükür. Sosyal medya olmasa haberdar olamayacağız. Neyse. Konumuza dönecek olursak şu soru takıldı aklıma. Meslek liselerimiz uçuyor kaçıyor füze fırlatıyor filan ama neden öğrenci sayıları düşük.

LGS bittikten sonra muhtemelen tercih döneminde yine şu tip durumlarla karşılaşacağız. Sınavla girilen proje okulları dolacak önce. Hemen proje okullarını sayalım. Fen Lisesi proje okulu, Anadolu Lisesi proje okulu, İmam Hatip proje okulu, Sosyal Bilimler Lisesi proje okulu. Bu okul çeşitlerinden birer tane olduğunu düşünerek hesap yapıyoruz onu da belirteyim. Kontenjanları doksandan aşağı olan yok. Yani alt sınırımız doksan.

Gelelim proje olmayan Anadolu Liselerine. Bir şehirde en az üç tane olduğuna göre üç okul varsayarsak bu liselerin kontenjanları da en az yüz yirmi.

Bir diğer okul türümüz İmam Hatipler. Proje olmayan İmam Hatip okullarının da kontenjanları en az yüz yirmi. Proje statüsüne alınmayan en az bir tane de İmam Hatip okulu olduğuna göre bunu da bir kenara yazalım.

Meslek liselerine kalan öğrencinin durumuna şimdi bakabiliriz. Öğrencilerimiz proje Fen Lisesi - Anadolu Lisesi – İmam Hatip Lisesi – Sosyal Bilimler Lisesi – normal Anadolu Liseleri – Normal İmam Hatip Liseleri – sıralamasından sonra geriye kalan öğrenciler Meslek Lisesi’ne devam edecekler. Tabi bu sırlamada özel okulları saymadık bile daha. Sıralamayı takip ettikten sonra geriye öğrenci kalırsa Meslek Lisesi’ne gidecekler tabi.

Her sene tercih dönemlerinde proje okullar da dâhil tüm liselerde kontenjanlar artırılarak kimsenin kalbi kırılmasın, şikâyet olmasın gibi davranarak “Meslek Lisesi geliştirme çalışmaları” nasıl oluyor bir bilen varsa anlatsın biz de dinleyelim.

Şimdilik bu kadar yazı ile bu meseleye başlayalım. Bakalım önümüzdeki günlerde konuyla ilgili neler yazma gereği duyacağız?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder