İÇİNDEKİLER

İÇERİKLER

15 Temmuz 2021 Perşembe

Türkistan Notları: 2021 Temmuz 15

TSİ Öğleden Sonra 21:00

Türkistan'a doğru yola çıkacağım. Bişkek uçağımız bu gece saat 23:00'te kalkacak. Gündüz Bişkek hava tahminler gök gürültülü, yağmurlu görünüyor. Diğer bütün ülkelere göre açık denizlere en uzak olan Kırgız Cumhuriyetinde ortalama 70 gün yağışlı geçiyor.

En yakın açık deniz Hint Okyanusu. Yükseklik ülkenin sıcaklık ortalamalarını düşürüyor. Havaların soğumasıyla birlikte, dünyanın en büyük yüksek basınç alanı ile Basra alçak basınç alanının ortasında kalan ülke sert bir kış geçiriyor. Bişkek'te bazı yıllar 45C sıcaklık kaydedilmiş. 


Bu günlerde Afrika sıcakları yaşanan yer ise Türkiye. İstanbul poyraza rağmen pişiriyor. Türkiye vatandaşları başka bir ülkeye giderken 50 TL harç ödüyorlar. Harcı ödemek için pul almak gerekiyor. Pulları havaalanındaki bankomatlardan almak mümkün. Bankomatlarda banka kartı ile işlem yapmak oldukça zor, nakit yükleminizi öneririm. Pulları biniş kartı ile birlikte pasaport kontrolünde teslim ediyorsunuz. 

Sabiha Gökçen havaalanında Bişkek uçağının yolcuları için açılacak kapının sağında ve solundaki sıralarda oturan kalabalıklar var. En çok Araplar dikkat çekiyor. Herhalde başka kapıları bekliyorlardır diye düşündüm. Aralarda seçilen Kırgız kadın ve erkekler de vardı. Bir süre sonra kapı ekranında uçağın tahmini kalkış saati belirdi. Saat 23:00 olduğu bildirildi. Kalkış saati tahmini biraz sapacaktı.

TSİ Öğleden Sonra 22:15

Kapılar açılınca Kırgızların sayısı birden arttı. Önümde Cermen görünümlü yalnız bir turist vardı. Bize göre emeklilik yaşında fakat Avrupa'nın limitlerine göre hala muvazzaf denebilecek bir yaşta bir adamdı. Birkaç Çinli grup da kuyruğa girmişlerdi. Bir Çinli yanımdaki koltuğa bilet almış, yolcu kendi Candy Crush'ını açarken seyahate başlamak üzere kemerlerimi bağladım. 

Oynayıp zıplayan birçok çocuk ve samimi tavırlı ailelerin sesinden kaptanın anonsları zor duyuluyor. Kabin personeli THY kadar resmi tutumlu değil. Birçok yolcunun dikkate almayacağını bile bile maske uyarısı yapmaya devam ediyorlar. Havada da bu durum devam edecek zaten.  

TSİ Öğleden Sonra 23:00

Yoğun hava trafiği kalkışı 40 dakika geciktiriyor. Hava son derece açık, birkaç gündür gözüken hilal biraz daha dolmuş. Kaptan iyi bir kalkış yaptı. Biz çok duymasak da havayı büyük bir motor gürültüsüyle yararak yükseldi. 

Kabinde oldukça fazla uğultu var. Çocuklarıyla ilgilenenler maske gibi kemeri de pek takmıyor. Yerden biraz yukarıda da olsa, ufak bir ilçemizin İstanbul otobüsü kıvamında olan hava hiç yabancı değil, Türkistan Türkleri de bizden. Kabin görevlisinin önerdiği o iki Efes Pilsen birayı içtim, teki 3 euroya geldi. Ancak aşağı inince on bin metre yukarıda yuvarlamamalıydım diyecektim, tekrar yapmayı kendime tavsiye etmiyorum. Malum, alçak basıncı dengelemek için tansiyon devreye girecek. Burnumuz Japonya'ya bakıyor ve kıblemiz sağda kalıyor olsa da ileriye doğru secde ederek namaz kılanlar da oldu. Olabilir, niyet önemli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder