27 Aralık 2016 Salı

(9) Hendese Bilmeyen Toplum

Oyun teorisini geliştiren matematikçi John Nash öleli bir yıl oluyor. Bazılarımız kendisini Ron Howard’ın A Beautiful Mind (2001) filminden tanır.

Ölmeden birkaç yıl önce Türkiye’ye gelmiş bir konuşma yapmıştı. John Nash "iyi matematik bilmeyen toplumlarda adalet yoktur" demişti. Adaletin matematik ile gerçekten kuvvetli bir bağlantısı var.

1 Kasım 2016 Salı

Review: Typhoon

Typhoon Typhoon by Qaisra Shahraz
My rating: 3 of 5 stars

Qaisra Shahraz Pakistan edebiyatının güçlü bir kalemi. Köyde geçen romandaki erkek karakterler çok donuk. İyi de değil kötü de. Fakat kadın karakterlerin bilinçaltları didik didik. Belki kadınların okumasına yönelik diye düşündüğüm oldu. Hareketli bazı bölümlerde zaman fazla uzun süreliğine donduruluyor. Mesela çalınan kapı açılana kadar yazar konuyu uzun satırlarla derinleştiriyor, daha sonra kapıyı açtırıyor. Okumayı düşünürseniz, bize uzak bir coğrafyadaki Müslümanlık kültürünün farklılıklarına dikkat kesilmenizi tavsiye ederim. Sürükleyici, okurken sıkılmadım. Üç verdim.

View all my reviews

25 Eylül 2016 Pazar

(8) Üç Koldan Kuşatılan Türkiye-Özbekistan İlişkileri

GİRİŞ

Kardeş Özbekistan’ın Cumhurbaşkanı İslam Kerimov vefat etti. Tini şad, durağı uçmak olsun. Bir kısım İslamcı medya çok şaşırtmadı. Fakat haber veriş tarzlarındaki o nefreti bir kez daha görünce bu yazıyı kaleme almaya karar vermiştim.

Kısaca bahsetmek gerekirse, Akit gazetesinin zaten her ölümden sonra hareketlendiğini, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) "Ölüleri hayırla yâd ediniz" hadis-i şerifine nasıl muhalefet ettiğini belirtmeye gerek yok. İsmiyle müsemma gazete, haberi "İslam Düşmanıydı" ve "İsmiyle Müsemma Değildi" başlıklarıyla duyurmuş. Yeni Şafak'ta şu cümleler var: "Özbekistan'ı baskı ve işkencelerle yöneten Kerimov öldü." Aynı gazetede yeni yetme bir köşe yazarı "Müslüman ahaliye zulmetmesiyle tanıdığımız berbat bir adamdı" yazmış. Karar gazetesi Türkiye-Özbekistan ilişkilerinin inişli çıkışlı olmasından Kerimov'un baskıcı yönetimini sorumlu tutmuş. Diriliş Postası'nın bir yazarı Özbekistan'dan bahsettiği yazısında TÜRKSOY'un hiçbir faaliyetini duymamış olmakla övünmüş. Kontenjan gazetecisi olduğunu, araştırma yapmaya gerek duymadığını bu kadar çok belli etmeseydi keşke.

30 Haziran 2016 Perşembe

5 Modülü

a sayısı 5'e bölündüğünde 3 kalanı veriyorsa, a 2 + 1 sayısı 5'e bölündüğünde 0 kalanı verir.

Gösteriniz.

Çözüm:

14 Mayıs 2016 Cumartesi

17 Mart 2016 Perşembe

(7) Bir Doğru Parçasını İçten ve Dıştan Bölen Noktalar

k Є R+ için,
analitik düzlemde
A(x₁, x₂), B(x₂, y₂), C(x₃, y₃)
ve C Є [AB] ise
C noktası [AB] doğru parçasını
|AC| / |BC| = k
oranında içten böler denir ve C noktasının koordinatları
(x, y) = ((x + kx)/(1 + k), (y + ky)/(1 + k))
olur.
İspat:

16 Mart 2016 Çarşamba

Review: Hunger

Hunger Hunger by Knut Hamsun
My rating: 3 of 5 stars

Çevirmen Behçet Necatigil'in şaheser dediği kitap. Ben üç verdim. Nobelli yazar Hamsun bu eserinin özellikle ilk bölümlerinde açlığı iyice hissettiriyor. Etkileyici ve dramatik. Yalnız, her ne kadar ince bir kitap olsa da, sonları beni birazcık sıktı. Jack London'ın kimi eserlerine benzetenler olmuş. Kafka'nın Dönüşümünü de andırıyor. Her halde bu roman için söylenecek en uygun söz "Allah kimseyi açlıkla terbiye etmesin" olur.

View all my reviews

1 Mart 2016 Salı

Review: Türk'ün Ateşle İmtihanı

Türk'ün Ateşle İmtihanı Türk'ün Ateşle İmtihanı by Halide Edib Adıvar
My rating: 5 of 5 stars

Tüyler ürpertici. Anadolu'ya kaçış hikayesi gerilim filmlerini aratmıyor. Kurtuluş savaşı edebiyatımızda Halide Edip ile ilgili sahnelere sık yer verildiği dikkatimi çekiyordu. Türkün Ateşle İmtihanı'nın çok etkili bir eser olmasının bunda etkisi büyük. İnsan okudukça Kurtuluş Savaşının kıymetini daha iyi anlıyor. İngilizce versiyonu da var, hatta İngilizcesi daha önce yazılmış. Yalnız düşmanla değil aynı zamanda geri kalmışlık ile verilen bir savaşın anıları. Enteresan bir alıntı ile bitirelim. "Bütün tıraşlı ve gömleklilere kafir gözüyle bakıyorlardı."

View all my reviews

15 Ocak 2016 Cuma

Review: Плаха

Плаха Плаха by Chingiz Aitmatov
My rating: 5 of 5 stars

Dehşet bir kurt romanı. Bir roman bu kadar mı güzel olur? Aytmatov bir kurdun yaşamına meğerse dünyanın çilesi sığdırmış. Sanki okumuyor, kurtla beraber Issık Göl kıyısında geziyorsunuz. Tasvirler o kadar canlı. Rahat bir hafta etkisinden kurtulamazsınız. Bu eser Aytmatov’un, Sovyet rejimine en sağlam muhalefet eden romanlarından birisi aynı zamanda. Yanlarında bahsederseniz, sola gönül vermiş kişilerin biraz bozulacağı eserlerin başında geliyor Dişi Kurdun Rüyaları. 1986 yılında yayınlanan kitap belki de sıcaklığıyla "demir perde"yi eriten eserlerden birisi. Tıpkı Ergenekon'u eriten ateş gibi. Geçen ay, kitabı okumakta olan birisi Ekşi Sözlüğe “umarım birkaç 10 sayfa sonra yeniden kurtlara döner” yazmış.

9 Ocak 2016 Cumartesi

Review: Dündar Taşer'in Büyük Türkiyesi

Dündar Taşer'in Büyük Türkiyesi Dündar Taşer'in Büyük Türkiyesi by Ziya Nur
My rating: 2 of 5 stars



View all my reviews
Sistematik değildi. Derleme görüntüsü var. Derinliği yetersizdi. Milliyetçi ancak muhafazakâr da bir kitap. 70'li yıllarda okumadım 5 verirdim. Bununla birlikte Taşer büyük bir teşkilatçı. Yaptıkları hiçbir zaman unutulmaz. 

1 Ocak 2016 Cuma

Review: Sergüzeşt

Sergüzeşt Sergüzeşt by Samipaşazade Sezai
My rating: 2 of 5 stars

Sergüzeşt, 1888 yılında yayınlanmış. Türk Edebiyatının ilk birkaç romanından birisi. Buna rağmen konusu çok orijinal, bir cariyenin hayatını anlatıyor. İki verdim. Okunabilir. Hem iyi vakit geçirmiş olursunuz, hem de Türk romancılığının daha başlangıç evresine ilişkin fikir edinirsiniz. Böylece bu konular hakkındaki araştırmaları takip etmeniz daha kolay olabilir.

View all my reviews