Bilgi: öğrenme ,araştırma veya gözlem yolu ile elde edinilen gerçektir. İnsan zekasının çalışması sonucu ortaya çıkan düşünce unsurudur. Hakikat ise buna karşıt olarak ortaya çıkandır. Edinilen verinin işlenip yorumlanmış günlük hayatımızda kullanılabilir halidir. Hakikat varlığı olmayan ama hep özgürce aranması gereken özdür. Hakikatin yolu çoktur. Ama tek bir hakikat mevcutken herşeyden herkesten alınan haber ve bilgiler var diye hakikatin bedelini ödeme konusunda insanlarda büyük bir isteksizlik var. Ayrıca önce medya ve dergilerden duyurulan bu salgının sadece duyurulması ciddiye alınmamasına yol açtı. Herşey alt-üst olmuşken ve hiçbirşeyin eskisi gibi olmayacak ihtimali bizleri korkuturken eskisi gibi olmayacak asıl şeylerden biri de hakikate yaklaşımımız.
Salgının bu denli hayatımızı ele geçirmesi gelişmiş bir çağda olduğumuz düşüncesi. Medyalardan duyurulan bu salgın olayında insanlar koştur koştur marketlere akın ettiler. Hakikate yaklaşma çabamız yoktu. Virüsün yayılmasını mümkün kılan koşulları değilde mesela sokağa çıkan yaşlıları hedef aldık.
Herşeye rağmen insan ve tolumda hakikat izleri var. Antik Çağlar'da hakikati en çok sorgulayan belki de "filozoflar,köleler,köylüler,esirler ve çobanlar" dı. Ulaşılmayan istenen hakikat düşüncesi o zamandan beri dikkat çekmişti. Ona ulaşmak,görmek,anlamak değildi asıl mesele. Hakikatin varlığı yoktu.