24 Mart 2018 Cumartesi

(42) Büyük Kaliforniya Soykırımı

Kaliforniya batı yakasında yer alır. Başkenti Sacramento. Ünlü Holywood Stüdyoları ve silikon vadisi bu eyalette.

Eyaletin Nüfusu 38 milyondur. %30 civarında İspanyolca konuşan var. Eyalette yaklaşık 10 milyon kişinin anadili İspanyolca iken, 1 milyon 500 bin kişinin Çince ve Vietnamca, 750 bin kişinin Tagalogca (Filipin dili), 370 bin kişinin Korece ve 170 bin kişinin Ermenice. Geri kalanların ana dili ise İngilizce ve diğer diller. Yukice konuşan Kızılderililerinin sayısı ise yalnızca 85 ve bunlar da doğal kaynakları tüketilmiş rezervasyonlara kapatılmış durumdalar.



Kaliforniya'daki tarihleri 12 bin yıl öncesine, son buzul çağının hemen sonrasına kadar giden Kızılderililerin beyaz adamla ilk teması 1769 yılında oldu. Bu tarihten itibaren sayısız katliama maruz kaldılar.

1850'de Birliğe katılmayla katliamlar hızlandı. İlk vali Peter Hardeman Burnett oldu. 1851'e kadar görev yaptı. Bu yıllar ünlü "altına hücum" (gold rush) yılları olarak biliniyor.



Burnett, Yuki Kızılderilileri katliamını başlatan oldukça cani ruhlu bir heriftir. Daha 1850'lerin başında "Kızılderili ırkı yok olana kadar bu iki ırk arasında yürütülen imha savaşı devam edecektir" buyurmuş.

1850 yılında Kızılderililer Clear Lake'te (Kaliforniya’da bulunan bir göl) bulunan Bloody Island'a götürülerek topluca katledilmişti.[1]. Bundan sonra katliamların ardı arkası kesilmeyecekti. Çünkü istilacılar Yuki Kızılderililerini "alt-insan" (sub-human) olarak görüyorlardı.

Kaliforniya'nın ikinci valisi John McDougall'ın da eski validen bir farkı yoktu. McDougall'a göre Kaliforniya yerlileri ile müzakereler verimsiz olup "kabilelerin birçoğunun imhası" (extermination of many of the tribes) zorunluluktu. Maalesef öyle de oldu.

1851'de Old Shasta yakınlarında 300 Vintu Kızılderilisi katledildi.

1852'de Şerif Dixon, Hafork vadisinde 150 Vintu Kızılderilisini katletti. 1853'te Yontoket'te Kızılderililerin yurtlukları yakıldı, yüzlerce Kızılderili katledildi.

1854'te ise Kaliforniya istilacıları, Yuki Kızılderilerine yönelik olarak Büyük Kaliforniya Soykırımını (Great California Genocide) başlattı. Öyle ki, bazı ABD vatandaşları bile, bu soykırımın insanlık tarihinde yaşanmış soykırımların en büyüğü olduğuna inanıyor. Ancak Amerikan hükumetleri “Sonuna kadar öldürmedikçe soykırım sayılmaz!” bahanesinin arkasına sığınmaya devam ediyor.

1856'da Kaliforniya Devlet otoriteleri kendilerine teslim edilen her Kızılderili kafası başına 25 Sent veriyordu. Bu bedel 1860'ta 5 Dolara çıkmıştı. Devlete ait binaların bodrumları, Kızılderili kafataslarıyla dolmuş, taşmıştı. Kaliforniya Meclisi Kızılderili öldüren yerleşimcilere vermek üzere 1852'de 1 100 000 Dolar, 1857'de 410 000 Dolar tahsis etmişti. Kaliforniya'nın, sepetlerde çocuk kafalarının taşındığı haberlerini yazan gazeteleri hala arşivlerde.

1860'ta meşhur Indian Island katliamı gerçekleştirildi. Wiyot kabilesinden birçok savunmasız kadın, çocuk ve yaşlı, Indian Island'da ayin yaparlarken öldürüldüler. Northern Californian gazetesinin yazdığına göre, Çayırlar kana boyandı. Sütten kesilmemiş bebekler bile katledildi. Çok az hayatta kalan oldu. Onlar da öldü sanılıp bırakılan yaralılardı. Wiyot kabilesinin günümüzde yalnızca 97 üyesi var.

1863'te Maidu Kabilesi Round Valley rezervasyonuna (reservation) sürüldü.[2].Birçokları yolda öldü.

Yale University ve UCLA öğretim üyesi Benjamin L. Madley’e[3]. göre Kızılderililerin doğal hayatlarından koparılıp kapatıldıkları bu rezervasyonlar etnik gulaglardır[4]

Büyük Soykırım (Great Genocide) 1864'e kadar, 10 yıldan fazla sürdü. Birçok Kızılderili kadın ve çocuk kaçırılıp seks kölesi yapıldı. University of California (UCLA) öğretim üyesi Robert Fleming Heizer'e göre pek çok Kızılderili kadına kocalarının gözü önünde tecavüz edilmişti. Benjamin L. Madley, yerleşimcilerden Dryden Lacock'un rutin Yuki kıyım partilerine katıldığını ve 60 Yuki çocuğunu baltayla öldürdüğünü övünerek anlattığını aktarmaktadır.



Soykırımın son aşaması 1876 Round Valley Rezervasyonunda gerçekleştirildi. Yine Madley'in aktardığına göre kapatıldıkları rezevasyonda çalıştırılan Yukilere yalnızca kişi başına günde altı buğday başağı olarak açlık diyeti (starvation diet) uygulanmış, başka bir yiyecek verilmemiştir. Enteresandır, Madley 1860 yılında alınan günlük kalori miktarının, Afroamerikan zenci köleler için 4185 kalori olduğunu belirtmektedir. 10 binlerce genç, yaşlı, çocuk, kadın, erkek Yuki Kızılderilisi açlıktan öldürüldü, geri kalanlar köleleştirildi. Ayrıca bu dönemde Amerika'da birçok eyalette, Kızılderililere dağıtılan battaniyelere çiçek hastalığı mikrobu bulaştırılarak tarihin ilk biyolojik silah saldırısı yapıldığı da iddia edilmektedir. Benzer şekilde en az 150 kabile yok edildi. Kaliforniya eyaletindeki toplam Kızılderili sayısı, 1865 yılında 34 bine, 1870 yılında 30 bine, 1900 yılına kadar 16 bine düştü.



1854 yılında 20 bin Yuki yaşarken günümüzde 85 Yuki yaşıyor. Chimariko Kızılderilileri ise Büyük Kaliforniya Soykırımında tamamen yok edildiler.



Bugün istilacıların doğal kaynakları neredeyse tükettiği rezervasyonlarda, Kızılderililerin de avlanması bile yasaktır. "Beyaz adam"ın doğaya duyarsızlığının cezasını da Kızılderili ödüyor.



Yukarıda kapağını gördüğümüz Kaliforniya İnsan Hakları ve Soykırım Müfredat programında Büyük Kaliforniya Soykırımından bahsedilmezken, İspanyolların İnka soykırımının da adı geçmiyor. Köle olarak çalıştırılmak üzere Amerika'ya getirilirken yolda ölen Afrikalıların da adı anılmıyor. Daha önemlisi kulakları, burunları kesilerek diri diri ızgaralarda pişirilen Kızılderililer de yok[5] Beyaz adamın sütten kesilmemiş bebekleri annelerinin göğsünden alarak onları en uzağa fırlatma yarışması yaptığı da geçmiyor. Nüfusları çok az kalmış Kızılderililer yaşadıkları büyük soykırımı insan hakları müfredatına yazdırmak için lobi çalışması da yapamazlar çünkü onların altınları asırlar önce ellerinden zorla alınarak Avrupa'ya götürüldü.


[1] O zamana kadar Bonopoti Adası olarak anılıyordu. Bloody İngilizcede kanlı demektir. [Geri]
[2] Kızılderili toplama kampları. ABD'de, Kızılderililer için oluşturulan yasal yerleşim bölgelerine verilen ad. Kızılderililer, doğup büyüdükleri toprakları terk etmek ve reservation adı verilen, anavatanlarından çok daha küçük bölgelere yerleşmek zorunda bırakılmışlardı. Rezervasyonlara Kanada’da rezerv denir. [Geri]
[3] Benjamin Madley, "Patterns of frontier genocide 1803–1910: the Aboriginal Tasmanians, the Yuki of California, and the Herero of Namibia", Journal of Genocide Research (2004), 6(2), June, 167–192. (sayfa: 177). [Geri]
[4] Gulag Rusça Гла́вное управле́ние лагере́й и мест заключе́ния yani Çalışma Kampları Yönetimi Baş İdaresinin kısaltmasıdır. Sovyetler Birliği hükümetinin cezai çalışma kampları sistemidir. 1930’da kurulmuştur. [Geri]
[5] Bartolome de Las Casas, Kızılderili Katliamı, çeviren Ömer Faruk Birpınar, 2005. [Geri]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder