30 Eylül 2024 Pazartesi

Eylül Ayında Okuduklarım

APTALI TANIMAK, CELAL ŞENGÖR 
✭✭✭✭

"Cehalet bütün kötülüklerin anasıdır."

31 Ağustos 2024 Cumartesi

29 Ağustos 2024 Perşembe

El Cuerno En Diferentes Culturas

EL CUERNO EN DIFERENTES CULTURAS

El cuerno es un objeto que tiene diferentes significados en varias culturas del mundo. Aquí vamos a ver algunos ejemplos.

10 soruda Hoca Ahmet Yesevi-Çözümler

 1- Ahmet Yesevi'nin babası kimdir?

10 Soruda Hoca Ahmet Yesevi

1- Ahmet Yesevi'nin babası kimdir?

3 Ağustos 2024 Cumartesi

250 Soruda Kuaterner Coğrafyası Çözümler

  

1. GİRİŞ

(1) İnsanın dünyayı şekillendirdiği döneme ne ad verilir?

250 Soruda Kuaterner Coğrafyası

  

1. GİRİŞ

(1) İnsanın dünyayı şekillendirdiği döneme ne ad verilir?

Richard Phillips Feynman

Richard Phillips Feynman, Amerikalı kuramsal fizikçi. 1918'de Queens'te doğdu. Far Rockaway High School'da okudu. 1935'te Massachusetts Institute of Technology'ye girdi. Kolombiya Üniversitesi'ne başvurmuş ancak kabul edilmemişti çünkü bu üniversite kabul edebileceği Yahudi kotasını doldurmuştu. 1939'da lisans derecesini kazandı. Lisans derecesinden sonra Princeton University'ye kabul edildi, doktorasını aldı. Tez danışmanı John Archibald Wheeler'dı. 

1 Ağustos 2024 Perşembe

101 Soruda Akarsu Topoğrafyası Çözümler

  

 0. ÖN BİLGİLER

1. JEOMORFOLOJİK SÜREÇLER

(1) Jeomorfoloji nedir?

101 Soruda Akarsu Topoğrafyası

  

0. ÖN BİLGİLER

adatepe: aşınmış bir düzlükte yer alan büyük bir kalıntı tepe.

14 Temmuz 2024 Pazar

Eugène Charles Catalan

Eugène Charles Catalan, Belçikalı matematikçidir. 

1814'te Bruges'de doğdu. Asıl adı Eugène Charles Bardin'di. 1824'te kuyumcu çıraklığına başladıysa da üç ay sonra bıraktı. Bir liseye gitmemiş olmasına rağmen, École Royale Gratuite de Dessin et de Mathématiques en Faveur des Arts Mécaniques’e girdi. École des Beaux-Arts'taki derslere de katıldı.  Saint-Louis Lycée'de Antoine Delisle ve Louis Francoeur'in derslerine katıldı.

7 Nisan 2024 Pazar

Z202 Bilim Tarihi Çözümler

G  İ  R  İ  Ş

1-İnsanın bedensel ve zihinsel gelişiminin itici gücü nedir?

Z202 Bilim Tarihi

 G  İ  R  İ  Ş


1-İnsanın bedensel ve zihinsel gelişiminin itici gücü nedir?

27 Mart 2024 Çarşamba

Matematik Riemann'dır

Genç matematikçi sunumunu henüz bitirmişti. Profesörler bir birine bakıp "böyle geometri mi olur" der gibi gülümsüyordu. 

Oysa onun gözleri hemen Gauss'un boş sandalyesine gitmişti. 

Büyük usta dışarı çıkmış yürüyordu. Peşinden koştu, "nasıl buldunuz?"... Üstad Carl Friedrich Gauss yıldızlara baktı ve "benim devrim kapandı, yeni bir çağ başladı" dedi. 

13 Mart 2023 Pazartesi

DEVLET BEY HAKLI

RÜZGAR EKEN FIRTINA BİÇER.

Geçen günlerde depremden sonra yaşanan birlik beraberliğin bozulmaya başladığını yazmıştım. Başta futbol olmak üzere örnekler vermiştim.

Bursaspor maçında yaşananları görüyoruz. Olanlar ortada. Asla tasvip edilemez. Ancak kimlerin nasıl davrandığını da görmek ve önlem almak da gerekir.

6 Mart 2023 Pazartesi

NORMALLEŞMEK LAZIM (!)

 

NORMAL HAYATIMIZA DÖNDÜK

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli deprem yaşadık ve 11 ilimizde birçok can kaybı oldu. Toplamda neredeyse 50 Bin insanımızı kaybettik. Yüzbinlerce yaralı. Yüzbinlerce bina kullanılamaz durumda.

Ülkemizin her tarafından bölgeye yardım yağdı. Kampanyalar, birliktelikler, güzel mesajlar. Trabzonspor Basel maçında yaşananlar dün gibi. Tüm şehirlerimizin, tüm takımlarımızın birlikte olduğu “biz” olunan “beraber” olunan günler saatler gördük. Yardım kampanyalarında doğulusu barılısı, kuzeylisi güneylisi, çocuk, yaşlı demeden yardıma koştuk. Kumbaramızdaki harçlıkları bile bağışladık. Evimize depremzede aileleri kabul ettik. Onların ihtiyaçlarını bireysel olarak da karşıladık.

2 Mart 2023 Perşembe

ÜLKÜCÜLERE ÇAĞRI!

 

ÜLKÜCÜLERE AÇIK ÇAĞRI!

AHBAP diye Sayın Devlet Bahçeli’nin bile kızdığı ve tepki gösterdiği bir dernek var. Bu dernek Kızılay’dan çadır satın almış ve 10 Şubat günü çadırlar bölgeye sevk edilmiş ve bu dernek tarafından AFAD koordinasyonunda çadırkentler oluşturulmaya başlanmış. Kızılay’ı elbette savunalım. Şirket kurmuş, para kazanıyormuş, maliyetine veriyormuş falan filan. Bence olmamalı ancak diyelim ki hepsine tamam. Peki, 6 Şubat günü meydana gelen deprem için elinde 2050 çadır olan Kızılay neden satış için beklemiş? O gün sabah “benim elimde 2050 çadır var acil olarak bölgeye sevk edeyim” dememiş de üç gün AHBAP’ın satın almasını mı beklemiş? AHBAP satın almasaydı o 2050 çadır ne olacaktı, bölgeye gönderilecek miydi? Gönderilecekse neden üç gün beklendi ve sonra bir derneğe satıldı?

28 Şubat 2023 Salı

ALDATAN KİM?

 

BİZİ ALDATAN BİZDEN DEĞİLDİR.

HZ. MUHAMMED (S.A.V.)


Bugünkü yazım bu kadar...

Herkese selamlar... 

18 Ocak 2023 Çarşamba

EĞİTİME BİR BALTA DAHA

 EĞİTİM SİSTEMİ BALTALANMAYA DEVAM EDİYOR

Eğitim sistemimizde birçok sorunla boğuşuyoruz. Fiziki yetersizlikler bu sorunun başında geliyor. Akıllı tahtaların güncellemelerinden tutun da yardımcı hizmetler personeli eksikliğine kadar neler sorun değil ki. Sayın bakan okullara ödenek gönderiyoruz diyor evet ödenek gelmeye başlamıştır, doğrudur ancak, yeterli mi tartışılır. Ya da şöyle izah edelim ödenek yerine personel sıkıntısı giderilse, fiziki problemleri halledilse daha verimli olmaz mı?

Gün geçmiyor ki bakanlık yeni bir proje uygulamaya koymasın. Meslek liseleri ile ilgili projeler gırla gidiyor. Aile eğitimleri, koro yarışmaları, matematik seferberliği, uzaktan eğitime erişim, öğrenci afları, EBA platformunun geliştirilmesi, öğretmen hizmet içi eğitim projeleri, uzman öğretmenlik başöğretmenlik, genel müdür atamaları, il müdürü değişimleri derken gündem epey kalabalık.

Bunca bahsedilen proje ve kalite çabası ise nedense halk nazarında olsun akademik dünyada olsun MEB içerisinde öğretmenler arasında olsun twitterda gündem olduğu kadar gündem olmuyor. Umut dağıtmıyor. Kimseyi heyecanlandırmıyor. “Cumhuriyet tarihinin en büyük” diye başlayan süslü cümleler nitelik barındırmıyor. Çünkü tüm bu yapılanları boşa çıkaracak o kadar çok uygulama yapılıyor ki. İnanılır gibi değil.