AÇIK İHALE USULÜ. Açık ihale usulü; bütün isteklilerin teklif verebildiği usulü ifade eder.
Ayrıca bkz.
istekli
ADAY. Aday; ön yeterlik için başvuran gerçek veya tüzel kişileri veya bunların oluşturdukları ortak girişimleri ifade eder.
ADİ DİLEKÇE. Kanunlar tarafından içeriği belirlenmiş dilekçeler dışındaki dilekçeler adi dilekçe olarak adlandırılır.
AÇIK EĞİTİM. Öğrencilere radyo, televizyon ve eğitim araçları vasıtasıyla yapılan eğitim - öğretim türüne açık eğitim denir.
AKADEMİK TANINMA BELGESİ. Bkz. tanınma belgesi
AKREDİTASYON KURULUŞU. YÖK'ün tescil yetkisi verdiği/tescil yetkisini kabul ettiği uluslararası kalite güvencesi kuruluşlarına akreditasyon kuruluşu denir.
AKTS. Avrupa Kredi Transfer Sistemi veya kısaca AKTS, Yükseköğretim kurumları arasındaki öğrenci değişimini ve Akademik tanınmayı kolaylaştırmak için kullanılan akreditasyon sistemini ifade eder.
AMBAR. Kamu idarelerine ait taşınırların kullanıma verilinceye kadar veya kullanımdan iade edildiğinde muhafaza edildiği yere ambar denir.
ANTET. Bkz. başlık
AYLIK. 657'ye tabi bir kurumda görevlendirilen memura hizmetlerinin karşılığında, kadroya dayanılarak ay itibarıyla ödenen paraya aylık denir.
AYLIKTAN KESME. Aylıktan kesme, memurun brüt aylığından 1/30-1/8 oranında kesinti yapılmasını ifade eder.
BAŞLIK. Bir belgeyi gönderen idarenin adının belirtildiği bölüme antet veya başlık denir.
BAŞVURU BELGESİ. Başvuru belgesi; belli istekliler arasında ihale usulünde ön yeterliğe katılan aday tarafından yeterliğinin tespitinde kullanılmak üzere sunulan belgeleri ifade eder.
BELGE. Belge; herhangi bir bireysel işlemin, kurumsal fonksiyonun veya kurumsal işlemin yerine getirilmesi için alınmış ya da idare tarafından hazırlanmış; içerik, ilişki ve formatı ile ait olduğu fonksiyon veya işlem için delil teşkil ederek aidiyet zincirini muhafaza eden, güvenli elektronik imza ya da el yazısıyla imzalanmış ve kayıt altına alınmış her türlü bilgiyi ifade eder.
BELLİ İSTEKLİLER ARASINDAKİ İHALE USULÜ. Belli istekliler arasında ihale usulü; ön yeterlik değerlendirmesi sonucunda idare tarafından davet edilen isteklilerin teklif verebildiği usulü ifade eder.
BİLGİ: Bilgi, kurum ve kuruluşların kayıtlarında yer alan 4982 sayılı kanun kapsamındaki her türlü veriyi ifade eder.
BİLGİ VERME YÜKÜMLÜLÜĞÜ. Bilgi verme yükümlülüğü, kurum ve kuruluşların 4982 sayılı kanunda yer alan istisnalar dışında her türlü bilgi/belgeyi başvuranlara sunmak ve bilgi edinme başvurularını etkin, süratli ve doğru sonuçlandırmak üzere, gerekli idarî ve teknik tedbirleri almakla yükümlü olmasını ifade eder.
BÖLÜM. Bölüm; amaç, kapsam ve nitelik yönünden bir bütün teşkil eden, birbirini tamamlayan veya birbirine yakın anabilim ve anasanat dallarından oluşan; fakültelerin ve yüksekokulların eğitim - öğretim, bilimsel araştırma ve uygulama birimidir.
BÜTÇE. 1. Devletin, bir kuruluşun, bir aile veya bir kimsenin gelecekteki belirli bir süre için tasarladığı gelir ve giderlerinin tümüne bütçe denir. 2. Devlet ve öteki kuruluş ve toplulukların belirli bir dönem içindeki gelir ve giderlerinin oranlama niceliklerini önceden belirleyen, onaylayan ve bu işlemlerin yapılmasına izin veren kanun veya karara bütçe denir. 3. Belirli bir dönemdeki gelir ve gider tahminleri ile bunların uygulanmasına ilişkin hususları gösteren ve usulüne uygun olarak yürürlüğe konulan belgeye bütçe denir.
ÇEKİRDEK HAKLAR. Savaş dahil olmak üzere ne olağan ne olağanüstü hallerde hiçbir şekilde dokunulamayan, sınırlandırılamayan, müdahale edilemeyen ve mutlak suretle korunması gerek haklara sert çekirdek haklar veya kısaca çekirdek haklar denir.
ÇERÇEVE ANLAŞMA. Çerçeve anlaşma; bir veya birden fazla idare ile bir veya birden fazla istekli arasında, belirli bir zaman aralığında gerçekleştirilecek alımların özellikle fiyat ve mümkün olan hallerde öngörülen miktarlarının tespitine ilişkin şartları belirleyen anlaşmayı ifade eder.
ÇİFT ANADAL PROGRAMI. Çift anadal programı, başarı şartını ve diğer koşulları sağlayan öğrencilerin aynı yükseköğretim kurumunun iki programından eş zamanlı olarak ders alıp, iki ayrı diploma alabilmesini sağlayan programı ifade eder.
DANIŞMAN. Danışman, danışmanlık yapan, bilgi ve deneyimini idarenin yararı için kullanan, danışmanlığını yaptığı işin yüklenicileri ile hiçbir organik bağ içinde bulunmayan, idareden danışmanlık hizmeti karşılığı dışında hiçbir kazanç sağlamayan ve danışmanlık hizmetlerini veren hizmet sunucularını ifade eder.
DEĞİŞİM PROGRAMI. Değişim programı; yurt içi veya yurt dışı iki yükseköğretim kurumu arasında düzenlenen protokol çerçevesinde öğrencilerin kısa süreli olarak diğer kurumda eğitim görmesini ve bir kurumdan alınan derslerin diğer yükseköğretim kurumunda eşdeğer olarak kabul edilebilmesini öngören programı ifade eder.
DENKLİK. Denklik; Yükseköğretim Kurulunca tanınan yurtdışı yükseköğretim kurumlarından ve programlarından alınan ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarının, ilgili eğitim düzeyindeki kazanımlar bakımından Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarınca verilen ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarına eşdeğerliğinin tespit edilmesini ifade eder.
Ayrıca bkz.
denklik belgesi
DENKLİK BELGESİ. Denklik belgesi; Yükseköğretim Kurulunca tanınan bir yurtdışı yükseköğretim kurumundan alınan diplomanın/mezuniyet belgesinin Türk yükseköğretim sisteminde hangi alan ve düzeye eşdeğer olduğunu gösteren belgeyi ifade eder.
Ayrıca bkz.
denklik belgesi
DERS GÖREV ÜCRETİ. Ders görev ücreti, 657'ye tabi kurumlara ait eğitim ve öğretim kurumları ile okul, kurs ve yaygın eğitim yapan kurumlarda öğretmenlik/öğretim üyeliği yapan memurlara ders saati itibarıyla ödenen parayı ifade eder.
DEVLET MEMURLUĞUNDAN ÇIKARMA. Devlet memurluğundan çıkarma, bir daha atanmamak üzere memurluktan çıkarmayı ifade eder.
DEVLET TEŞKİLATI MERKEZİ KAYIT SİSTEMİ. Devlet teşkilatı merkezi kayıt sistemi veya kısaca DETSİS, dijital dönüşüm ofisi tarafından yürütülen ve idarelerin merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatındaki birimlerinin TC teşkilatı numarası ile tanımlandığı sisteme verilen addır.
DIŞARIDAN EĞİTİM. Bkz. ekstern eğitim
DİLEKÇE. Dilekçe, bir şey istemek, şikayet etmek veya bilgi vermek üzere kişilerden kurum ve kuruluşlara yazılan bir tür mektuba verilen addır.
DİLEKÇE HAKKI. Dilekçe hakkı, Türk vatandaşkarının kendileriyle veya kamuyla ilgili dilek ve şikayetleri hakkında, TBMM'ye veya yetkili makamlara yazı ile başvurma hakkını ifade eder.
DİNAMİK ALIM SİSTEMİ. Dinamik alım sistemi; ihale dokümanına uygun ön teklif veren ve sistemin geçerlik süresi içerisinde yeterlik kriterlerini sağlayan bütün isteklilerin sisteme kabul edildiği, piyasada mamul olarak bulunan malların tedarikine yönelik tamamen elektronik ortamda gerçekleştirilen alım sürecini ifade eder.
DOĞRUDAN TEMİN. Doğrudan temin; 4734'te belirtilen hallerde ihtiyaçların, idare tarafından davet edilen isteklilerle teknik şartların ve fiyatın görüşülerek doğrudan temin edilebildiği usulü ifade eder.
DOKTOR ÖĞRETİM ÜYESİ. Doktor Öğretim Üyesi; Doktora çalışmalarını başarı ile tamamlamış, tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık unvanını veya Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulunca tespit edilen belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olan akademik unvana sahip kişidir.
DOKTORA. Doktora; lisansa dayalı en az altı veya yüksek lisans veya eczacılık veya fen fakültesi mezunlarınca Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı tarafından düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlığa dayalı en az dört yarı yıllık programı kapsayan ve orijinal bir araştırmanın sonuçlarını ortaya koymayı amaçlayan bir yükseköğretimdir.
DOKTORA SONRASI ARAŞTIRMA. Doktora sonrası araştırma; Doktora ile tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık veya sanatta yeterlik eğitimi sonrasındaki yedi yıl içerisinde bir yükseköğretim kurumunda azami üç yıl süre ile gerçekleştirilen araştırma yoluyla deneyim kazanımıdır.
DÜZENLEYİCİ VE DENETLEYİCİ KURUM. Düzenleyici ve denetleyici kurum; 4734'e ekli (III) sayılı cetvelde yer alan kurumları ifade eder.
Ayrıca bkz.
düzenleyici ve denetleyici kurum bütçesi
DÜZENLEYİCİ VE DENETLEYİCİ KURUM BÜTÇESİ. Düzenleyici ve denetleyici kurum bütçesi, kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurul, kurum veya üst kurul şeklinde teşkilatlanan ve bu Kanuna ekli (III) sayılı cetvelde yer alan her bir düzenleyici ve denetleyici kurumun bütçesidir.
Ayrıca bkz.
düzenleyici ve denetleyici kurum
EKSTERN EĞİTİM. Yükseköğretimin belirli dallarında, devam zorunluluğu olmaksızın sadece yarı yıl içi ve sonu sınavlarına katılma zorunluluğu bulunan eğitim - öğretim türüne dışarıdan eğitim veya ekstern eğitim denir.
ELEKTRONİK EKSİLTME. Elektronik eksiltme; tekliflerin değerlendirilmesinin ardından elektronik ortamda eksiltme şeklinde sunulan yeni fiyatların veya belirli teklif unsurlarına ilişkin yeni değerlerin bir elektronik araç marifetiyle otomatik değerlendirme metotları kullanılarak yeniden değerlendirilmesi ve sıralandırılması şeklinde tekrar eden işlemleri ifade eder.
ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ. Elektronik Belge Yönetim Sistemi veya kısaca EBYS; idarelerin faaliyetlerini yerine getirirken hazırladıkları ve faaliyetlerinin delili olabilecek e-Yazışma Teknik Rehberi’ne uygun belgelerin içerik, üstveri, format ve ilişkisel özelliklerini koruyan, belgelerin ait olduğu fonksiyon veya işlem için delil teşkil eden ve aidiyet zinciri içerisindeki yönetimini elektronik ortamda sağlayan sistemi ifade eder.
ELEKTRONİK KAMU ALIMLARI PLATFORMU. İdareler ile kamu alımları sürecine taraf olanların bu sürece ilişkin işlemleri internet üzerinden gerçekleştirebilecekleri ve Kurum tarafından yönetilen elektronik ortama Elektronik Kamu Alımları Platformu veya kısaca EKAP denir.
ELEKTRONİK ONAY. Elektronik onay; güvenli elektronik imza kullanılmayan durumlarda paraf yerine geçecek kaydın elektronik ortamda alınmasını ifade eder.
ENSTİTÜ. Enstitü; üniversitelerde ve fakültelerde birden fazla benzer ve ilgili bilim dallarında lisans üstü, eğitim - öğretim, bilimsel araştırma ve uygulama yapan bir yükseköğretim kurumudur.
ERASMUS+ ÖĞRENİM HAREKETLİĞİ: Erasmus+ öğrenim hareketliliği, yükseköğretim kurumu öğrencilerinin bir akademik yıl içerisinde eğitimlerinin bir veya iki dönemini Avrupa Birliği üyesi bir ülkedeki anlaşmalı bir yükseköğretim kurumunda gerçekleştirmesini ifade eder.
FAKÜLTE. Fakülte, yüksek düzeyde eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve yayın yapan; kendisine birimler bağlanabilen bir yükseköğretim kurumudur.
FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ. Fazla çalışma ücreti, kurumun 178. madde kapsamında normal çalışma saatleri dışında çalıştırdığı memura saat itibarıyla ödenen parayı ifade eder.
FORM. Biçimli belgeye form denir.
GENEL YÖNETİM KAPSAMINDAKİ KAMU İDARESİ. Genel yönetim kapsamındaki kamu idaresi; Uluslararası sınıflandırmalara göre belirlenmiş olan, merkezî yönetim kapsamındaki kamu idareleri, sosyal güvenlik kurumları ve mahallî idareleri ifade eder.
GERÇEĞE UYGUN DEĞER. Gerçeğe uygun değer; piyasa koşullarında muvazaasız bir işlemde bilgili ve istekli taraflar arasında bir varlığın el değiştirmesi veya bir borcun ifası için belirlenen tutarı ifade eder.
GÜNDELİK. 657 SK m. 4C ve 4D'ye göre çalıştırılan personele ödenen paraya gündelik denir.
GÜVENLİ ELEKTRONİK İMZA. Güvenli elektronik imza; münhasıran imza sahibine bağlı olan, sadece imza sahibinin tasarrufunda bulunan güvenli elektronik imza oluşturma aracı ile oluşturulan, nitelikli elektronik sertifikaya dayanarak imza sahibinin kimliğinin ve imzalanmış elektronik veride sonradan herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmadığının tespitini sağlayan elektronik imzayı ifade eder.
HAKSIZ MAL EDİNME. Haksız mal edinme, kanuna ve genel ahlaka uygun olarak sağlandığı ispat edilemeyen mallar ile ilgilinin sosyal yaşantısı bakımından geliriyle uygu olduğu kabul edilemeyecek harcamalar şeklinde ortaya çıkan artışları ifade eder.
HARCAMA BİRİMİ. Harcama birimi; kamu idaresi bütçesinde ödenek tahsis edilen ve harcama yetkisi bulunan birimi ifade eder.
HARCAMA YETKİLİSİ. 5018 sayılı Kanuna göre bütçeyle ödenek tahsis edilen bir harcama biriminin en üst yöneticisine harcama yetkilisi denir.
HİZMET. Maddi olmayan mallara hizmet denir.
HİZMET SUNUCUSU. Hizmet sunucusu, hizmet alımı ihalesine teklif veren gerçek veya tüzel kişileri veya bunların oluşturdukları ortak girişimleri ifade eder.
İBLÂĞ. İblâğ (ابﻻغ), gönderme demektir.
İDARE. İdare, kamu kurum ve kuruluşlarını ifade eder.
İDARİ EYLEM. İdarenin, temelinde bir idari karar veya işlem olmayan veya bir idari sözleşmeye dayanmayan her türlü faaliyetine veya hareketsiz kalmasına idari eylem denir.
İDARİ İŞLEM. İdari makamların kamu gücünü kullanarak idare işlevine yönelik olarak tesis etmiş oldukları ve idare huku alanında sonuç doğuran hukuki işlemlere idari işlem denir.
İHALE. İhale; 4734'te yazılı usul ve şartlarla mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin istekliler arasından seçilecek birisi üzerine bırakıldığını gösteren ve ihale yetkilisinin onayını müteakip sözleşmenin imzalanması ile tamamlanan işlemleri, ifade eder.
İHALE DOKÜMANI. İhale dokümanı; ihale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinde; isteklilere talimatları da içeren idari şartnameler ile yaptırılacak işin projesini de kapsayan teknik şartnameler, sözleşme tasarısı ve gerekli diğer belge ve bilgileri ifade eder.
İHALE YETKİLİSİ. İhale yetkilisi; idarenin, ihale ve harcama yapma yetki ve sorumluluğuna sahip kişi veya kurulları ile usulüne uygun olarak yetki devri yapılmış görevlilerini ifade eder.
İHDÂS. İhdâs (احداث), kurma veya yeniden oluşturma anlamına gelir.
İHRÂZ. İhrâz (احراز), kazanma demektir.
İKİLİ ANLAŞMA. İkili anlaşma, iki üniversitenin Erasmus+ programı kapsamında imzaladığı, bir yıl veya daha uzun süreli, öğrenci ve/veya öğretim elemanı değişimini taahhüt eden anlaşmayı ifade eder.
İLGİ. Bir belgede, belgenin bağlantılı olduğu diğer belge veya belgelerin belirtildiği bölüme ilgi denir.
İLMİ HÜVİYET TESPİTİ. İlmi hüviyet tespiti; denklik işlemleri sürecinde alınan seviye tespit sınavı kararı kapsamında, yükseköğretim kurumlarınca oluşturulan komisyonlar marifetiyle yapılan sözlü ve gerektiğinde yazılı ve pratik uygulama aşamalarını da içeren ve yazılı seviye tespit sınavına muadil olan sınavı ifade eder.
Ayrıca bkz.
denklik, denklik belgesi
İNTİHÂL. 1. Birisinin yazısını veya şiirini kendinin gibi göstermeye intihâl (ﺍﻧﺘﺤﺎﻝ) denir. 2. Başkalarının fikirlerini, metotlarını, verilerini veya eserlerini bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseri gibi göstermeye intihâl (ﺍﻧﺘﺤﺎﻝ) denir.
İSTEKLİ. İstekli, mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin ihalesine teklif veren tedarikçi, hizmet sunucusu veya yapım müteahhidini ifade eder.
İSTEKLİ OLABİLECEK. İstekli olabilecek; ihale konusu alanda faaliyet gösteren ve ihale veya ön yeterlik dokümanı satın almış gerçek veya tüzel kişiyi ya da bunların oluşturdukları ortak girişimi ifade eder.
İŞ GÜÇLÜĞÜ ZAMMI. Niteliği ve çalışma şartları bakımından güç olan işlerde çalışanlara ödenen paraya iş güçlüğü zammı denir.
İŞ GÜNÜ. İş günü, ulusal bayram ile genel ve hafta sonu tatil günleri dışındaki günleri ifade eder.
İŞ RİSKİ ZAMMI. Sağlık için tehlike arz eden hizmetlerde çalışana ödenen paraya iş riski zammı denir.
İZ BEDELİ. İz bedeli, ekonomik ömrünü tamamladığı halde fiilen kullanılmasına devam edilen iktisadi kıymetler ile gerçek değeri tespit edilemeyen veya edilmesi uygun görülmeyen ancak hesaplarda izlenmesi gereken iktisadi kıymetlerin muhasebeleştirilmesinde kullanılan ve muhasebe kayıtlarında yer verilenen düşük tutarı ifade eder.
KADEME. Kademe; derece içinde, görevin önemi veya sorumluluğu artmadan, memurun aylığındaki ilerlemeye verilen addır.
KADEME AYLIĞI. Kademe aylığı, 657 sayılı kanunun 36. maddesinde gösterilen sınıflara ait genel gösterge tablosundaki derecelere dâhil kademelerden her biri için tespit edilen gösterge rakamına tekabül eden aylığa verilen addır.
KADEME İLERLEMESİNİN DURDURULMASI. Kademe ilerlemesinin durdurulması, memurun ilerlemesinin 1-3 yıl durdurulmasını ifade eder.
KAMU GELİRİ. Kamu geliri; kanunlara dayanılarak toplanan vergi, resim, harç, fon kesintisi, pay veya benzeri gelirler, faiz, zam ve ceza gelirleri, taşınır ve taşınmazlardan elde edilen her türlü gelirler ile hizmet karşılığı elde edilen gelirler, borçlanma araçlarının primli satışı suretiyle elde edilen gelirler, sosyal güvenlik primi kesintileri, alınan bağış ve yardımlar ile diğer gelirleri ifade eder.
Ayrıca bkz.
kamu gideri
KAMU GİDERİ. Kamu gideri; kanunlara veya Cumhurbaşkanlığı kararnamelerine dayanılarak yaptırılan iş, alınan mal ve hizmet bedelleri, sosyal güvenlik katkı payları, iç ve dış borç faizleri, borçlanma genel giderleri, borçlanma araçlarının iskontolu satışından doğan farklar, ekonomik, malî ve sosyal transferler, verilen bağış ve yardımlar ile diğer giderleri ifade eder.
Ayrıca bkz.
kamu geliri
KAMU GÖREVİ. Toplumdaki bütün bireyler adına yürütülen görevlere kamu görevi denir.
KAMU GÖREVLİSİ. kamu görevlisi, kamu görevi ifa eden veya kamu görevinin icrasına kamu hukukunun usûlüne göre iştirak eden kişiyi ifade eder.
KAMU GÜCÜ. Kamu görevinin ifası için, ifa sırasında, göreve bağımlı olarak kullanılan erke kamu gücü denir.
KAMU HARCAMASI. Kamu kesini birimleri tarafından bildirilen kamu hizmeti taleplerini karşılamak için, bir kamu bütçesi ile düzenlenen ve gerçekleştirilen harcamaya kamu harcaması denir.
KAMU HİZMETİ. Kamu hizmeti; devlet veya diğer kamu tüzel kişilerinde veya bunların yakın kontrolleri altında özel teşebbüs eliyle arz edilmiş olan, genel ve kolektif ihtiyaçları karşılamak ve kamu yararını sağlamak için uygulanan devamlı ve düzenli faaliyetlere verilen addır.
KAMU KAYNAĞI. Kamu kaynağı; borçlanma suretiyle elde edilen imkânlar dahil kamuya ait gelirler, taşınır ve taşınmazlar, hesaplarda bulunan para, alacak ve haklar ile her türlü değerleri ifade eder.
KAMU KESİMİ. Ülke halkının ihtiyaç duyduğu hizmetleri sunmak için bürokratik bir düzen içinde örgütlenmiş idari yapılar kamu kesimi olarak adlandırılır.
KAMU MALÎ YÖNETİMİ. Kamu malî yönetimi; kamu kaynaklarının tanımlanmış standartlara uygun olarak etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasını sağlayacak yasal ve yönetsel sistem ve süreçleri ifade eder.
KAMU MALİYESİ. Devletin gelir ve harcamalarını inceleyen bilim dalı kamu maliyesi olarak adlandırılır.
KAMU SEKTÖRÜ. Bkz. kamu kesimi
KAMU ZARARI. Kamu görevlilerinin kasıt kusur veya ihmallerinden kaynaklanan, mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunmasına kamu zararı denir.
KESİN PROJE. Kesin proje; belli bir yapının onaylanmış ön projesine göre; mümkün olan arazi ve zemin araştırmaları yapılmış olan, yapı elemanlarının ölçülendirilip boyutlandırıldığı, inşaat sistem ve gereçleri ile teknik özelliklerinin belirtildiği projeyi ifade eder.
KARİYER. Kariyer, devlet memurlarına yaptıkları hizmetler için lüzumlu bilgilere ve yetişme şartlarına uygun şekilde sınıfları içinde en yüksek derecelere kadar ilerleme imkânı sağlamaktır.
KINAMA. Kınama, memura kusurlu olduğunun yazı ile bildirilmesini ifade eder.
KOMİSYON. Komisyon; uzmanlıkları dikkate alınarak seçilen belirli sayıda vekilden oluşan ve genel kurulda görüşülecek metinleri olgunlaştıran kurullara verilen addır.
KONSERVATUVAR. Konservatuvar; müzik ve sahne sanatlarında sanatçı yetiştiren bir yükseköğretim kurumudur.
KURUMLAR ARASI YATAY GEÇİŞ. Kurumlar arası yatay geçiş; bir üniversite, yüksek teknoloji enstitüsü veya vakıflar tarafından bir üniversiteye bağlı olmaksızın kurulan meslek yüksekokullarından aynı düzeyde başka bir üniversite, yüksek teknoloji enstitüsü veya vakıflar tarafından kurulan bağımsız meslek yüksekokullarına yapılan geçişi ifade eder.
KURUMSAL BELGE KAYIT SİSTEMİ. Kurumsal belge kayıt sistemi; mevzuatı sebebiyle EBYS kullanamayan idare tarafından ya da “Çok Gizli” nitelikteki belgeler ile olağanüstü durumlarda hazırlanan belgelere sayı almak için kullanılan defter ve benzeri fiziksel veya EBYS harici tutulan elektronik kaydı ifade eder.
LİSANS. Lisans; ortaöğretime dayalı, en az sekiz yarı yıllık bir programı kapsayan bir yükseköğretimdir.
LİYAKAT. 1. Doktrin Liyakat, personel sisteminin herkesin hizmete giriş ve yükselmesinde, yetenek ve başarının belirleyici bir unsur olarak kabul edildiği, hizmet koşullarının ve ödüllerinin hizmetin düzeyine ve sürekliliğine katkıda bulunacak şekilde düzenlenmesini ifade eder. 2. Mevzuat Liyakat, devlet kamu hizmetleri görevlerine girmeyi, sınıflar içinde ilerleme ve yükselmeyi, görevin sona erdirilmesini liyakat sistemine dayandırmak ve bu sistemin eşit imkânlarla uygulanmasında devlet memurlarını güvenliğe sahip kılmayı ifade eder.
MAHALLİ İDARE. 1. İl, belediye veya köy halkının oradaki ortak yerel gereksinimlerini karşılayan ve genel karar organları oradaki halk tarafından seçilen kamu tüzel kişisine yerel yönetim veya mahalli idare denir. 2. Yetkileri belirli bir coğrafi alan ve hizmetlerle sınırlı olarak kamusal faaliyet gösteren belediye, il özel idaresi ile bunlara bağlı veya bunların kurdukları veya üye oldukları birlik ve idarelere mahalli idare denir.
MAL. Satın alınan her türlü ihtiyaç maddeleri ile taşınmaz mal ve haklara mal denir.
MALİ KONTROL. Malî kontrol; kamu kaynaklarının belirlenmiş amaçlar doğrultusunda, ilgili mevzuatla belirlenen kurallara uygun, etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamak için oluşturulan kontrol sistemi ile kurumsal yapı, yöntem ve süreçleri ifade eder.
MALİ SORUMLULUK TAZMİNATI. Sayıştaya hesap vermekle yükümlü saymanlar ile kasa açığından sorumlu veznedarlara ödenen paraya mali sorumluluk tazminatı denir.
MEMUR. 1. Memur, mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenleri ifade eder. 2. Memur 657 SK m. 4A-1'de tanımlananlar dışındaki kurumlarda genel politika tespiti, araştırma, planlama, programlama, yönetim ve denetim gibi işlerde görevli ve yetkili olanları ifade eder.
MERKEZİ YÖNETİM KAPSAMINDAKİ KAMU İDARESİ. Merkezî yönetim kapsamındaki kamu idaresi; 4734'e ekli (I), (II) ve (III) sayılı cetvellerde yer alan kamu idarelerini ifade eder.
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM BÖLGESİ. Mesleki ve teknik eğitim bölgesi; bir veya daha fazla meslek yüksekokulu ile öğretim programları bütünlüğü ve devamlılığı içinde ilişkilendirilmiş mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından oluşan eğitim bölgesidir.
MESLEK YÜKSEKOKULU. Meslek Yüksekokulu; belirli mesleklere yönelik nitelikli insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan, yılda iki veya üç dönem olmak üzere iki yıllık eğitim-öğretim sürdüren, önlisans derecesi veren bir yükseköğretim kurumudur.
Ayrıca bkz.
yüksekokul
MUHATAP. Bir belgenin gönderildiği idare veya kişiye muḫāṭab (ﻣﺨﺎﻃﺐ) veya muhatap (ﻣﺨﺎﻃﺐ) denir.
MUVÂFAKAT, Tİ. Muvâfakat (ﻣﻮﺍﻓﻘﺖ), uygun görme demektir.
Ayrıca bkz.
muvâfakatnâme
MUVÂFAKATNÂME. Muvâfakatnâme (ﻣﻮﺍﻓﻘﺖ ﻧﺎﻣﻪ), izin belgesi demektir.
Ayrıca bkz.
muvâfakat
MÜNHASIRAN. Munḥaṣiren (ﻣﻨﺤﺼﺮﺍً) veya münḥaṣıran (ﻣﻨﺤﺼﺮﺍً), sadece demektir.
NİSÂB. Nisâb (نصاب), bir toplantıda veya kurulda görüşmeye geçebilmek için olması gereken üye çoğunluğu demektir.
ORTAK GİRİŞİM. Ortak girişim; ihaleye katılmak üzere birden fazla gerçek veya tüzel kişinin aralarında yaptıkları anlaşma ile oluşturulan iş ortaklığı veya konsorsiyumları ifade eder.
ORTAK PROGRAM. Ortak program, fakülte/YO/MYO'ya kabul edilen öğrencilerin ön lisans veya lisans verilen bir programa geçmeden önce aynı yükseköğretim kurumunda aldıkları derslerden oluşan programı ifade eder.
ÖDÜL. 657 sayılı kanunun 123. maddesine göre ödenen paraya ödül denir.
ÖĞRETİM ELEMANI. Öğretim Elemanı; yükseköğretim kurumlarında görevli öğretim üyeleri, öğretim görevlileri ve araştırma görevlilerini ifade eder.
Ayrıca bkz.
öğretim görevlisi, öğretim üyesi
ÖĞRETİM GÖREVLİSİ. Öğretim Görevlisi: Yükseköğretim kurumlarında okutulan dersleri vermek, uygulama yapmak veya yaptırmakla yükümlü olan öğretim elemanıdır.
Ayrıca bkz.
öğretim elemanı, öğretim üyesi
ÖĞRETİM ÜYESİ. Öğretim üyesi, yükseköğretim kurumlarında görevli profesör, doçent ve doktor öğretim üyelerini ifade eder.
Ayrıca bkz.
öğretim elemanı, öğretim görevlisi
ÖN İLAN. Ön ilan; yıl içerisinde ihale edilmesi planlanmış işlere ilişkin olarak, mali yılın başlangıcını izleyen mümkün olan en kısa sürede yapılan duyuruyu ifade eder.
ÖN LİSANS. Ön Lisans; Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı, en az iki yıllık bir programı kapsayan nitelikli insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan veya lisans öğretiminin ilk kademesini teşkil eden bir yükseköğretimdir.
ÖN PROJE. Ön proje; belli bir yapının kesin ihtiyaç programına göre; gerekli arazi ve zemin araştırmaları yapılmadan, bilgilerin halihazır haritalardan alındığı, çevresel etki değerlendirme ve fizibilite raporları dahil elde edilen verilere dayanılarak hazırlanan plân, kesit, görünüş ve profillerin belirtildiği bir veya birkaç çözümü içeren projeyi ifade eder.
ÖRGÜN EĞİTİM. Öğrencilerin, eğitim - öğretim süresince ders ve uygulamalara devam etme zorunluluğunda oldukları bir eğitim - öğretim türüne örgün eğitim denir.
ÖZEL GELİR. Özel gelir; genel bütçe kapsamındaki idarelerin kamu görevi ve hizmeti dışında ilgili kanunlarında veya Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde belirtilen faaliyetlerinden ve fiyatlandırılabilir nitelikteki mal ve hizmet teslimlerinden sağlanan ve genel bütçede gösterilen gelirleri ifade eder.
PAZARLIK USULÜ. Pazarlık usulü; 4734'te belirtilen hallerde kullanılabilen, ihale sürecinin iki aşamalı olarak gerçekleştirildiği ve idarenin ihale konusu işin teknik detayları ile gerçekleştirme yöntemlerini ve belli hallerde fiyatı isteklilerle görüştüğü usulü ifade eder.
PROFESÖR. Profesör, En yüksek düzeydeki akademik unvana sahip kişiye verilen addır.
Ayrıca bkz.
öğretim üyesi
RESMÎ YAZIŞMA. Resmî yazışma; idarelerin kendi içlerinde, birbirleriyle veya gerçek ya da tüzel kişiler ile iletişim sağlamak amacıyla güvenli elektronik imza kullanarak elektronik ortamda ve zorunlu hâllerde veya olağanüstü durumlarda el yazısıyla atılan imza ile fiziksel ortamda yürüttükleri süreci ifade eder.
Ayrıca bkz.
belge
SANATTA YETERLİK. Sanatta yeterlik, lisansa dayalı en az altı, yüksek lisansa dayalı en az dört yarı yıllık programı kapsayan ve orijinal bir sanat eserinin ortaya konulmasını, müzik ve sahne sanatlarında ise üstün bir uygulama ve yaratıcılığı amaçlayan doktora düzeyinde lisans üstü bir yükseköğretim eşdeğeridir.
SINIFLANDIRMA. Sınıflandırma, devlet kamu hizmetleri görevlerini ve bu görevlerde çalışan devlet memurlarını görevlerin gerektirdiği niteliklere ve mesleklere göre sınıflara ayırmayı ifade eder.
Ayrıca bkz.
kamu hizmeti, memur
SİCİL AMİRİ. Sicil ve başarı değerlemesi raporlarını birinci ve ikinci derecede yetkili olarak doldurmakla görevli amire sicil amiri denir.
SOSYAL GÜVENLİK. Mesleki, fizyolojik ve sosyo-ekonomik riskten ötürü geliri veya kazancı sürekli ya da geçici olarak kesilmiş kimselerin geçinme ve yaşama ihtiyaçlarını karşılayan sistem sosyal güvenlik olarak adlandırılır.
SÖZLEŞME ÜCRETİ. 657 SK m. 4B'ye göre çalıştırılan personele ödenen paraya sözleşme ücreti denir.
SÖZLEŞMELİ PERSONEL. Sözleşmeli personel, kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde, cumhurbaşkanınca belirlenen esas ve usuller çerçevesinde, ihdas edilen pozisyonlarda, mali yılla sınırlı olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlilerini ifade eder.
Ayrıca bkz.
ihdas, kamu hizmeti, münhasır
STANDART DOSYA PLANI. Standart dosya planı; Kurumsal işlemler ve bu işlemler sonucunda oluşturulan veya alınan belgelerin üretim yerleri ile olan ilişkisi belirtilerek konu veya fonksiyon esasına göre dosyalanmasını sağlamak amacıyla geliştirilen ve Devlet Arşivleri Başkanlığı tarafından yayımlanan sınıflama şemasını ifade eder.
Ayrıca bkz.
belge
STRATEJİK PLAN. Kamu idarelerinin orta ve uzun vadeli amaçlarını, temel ilke ve politikalarını, hedef ve önceliklerini, performans ölçütlerini, bunlara ulaşmak için izlenecek yöntemler ile kaynak dağılımlarını içeren plana stratejik plan adı verilir.
Ayrıca bkz.
idare
TANIMA. Tanıma; Yurtdışı bir yükseköğretim kurumunun ve bu kurumun ilgili programının akademik derece vermeye yetkili olduğunun Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilmesini ifade eder.
TANIMA BELGESİ. Tanıma belgesi; yurtdışındaki bir yükseköğretim kurumunun ve bu kurumun ilgili programının Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınıp tanınmadığını gösteren, ancak diploma veya mezuniyet denklik belgesi niteliği taşımayan belgeyi ifade eder.
TANINMA BELGESİ. Hareketlilik için gidilen üniversitede alınan derslerin öğrencinin kayıtlı olduğu üniversitede hangi derslere karşılık geldiğini gösterir belgeye akademik tanınma belgesi veya kısaca tanınma belgesi denir.
TEDARİKÇİ. Mal alımı ihalesine teklif veren gerçek veya tüzel kişileri veya bunların oluşturdukları ortak girişimleri ifade eder.
Ayrıca bkz.
ihale, ortak girişim
TEKLİF. Teklif; 4734'e göre yapılacak ihalelerde isteklinin idareye sunduğu fiyat teklifi ile değerlendirmeye esas belge ve/veya bilgileri ifade eder.
Ayrıca bkz.
ihale
TEMÂYÜZ. Temâyüz (ﺗﻤﺎﻳﺰ), kendini gösterme demektir.
TEMİNAT MEKTUBU. Teminat mektubu; bankalar tarafından verilen teminat mektupları ile Türkiye’de yerleşik sigorta şirketleri tarafından kefalet sigortası kapsamında düzenlenen kefalet senetlerini ifade eder.
TEMSİL GİDERİ. Belirli yetki ve sorumluluk makamlarını işgal eden memurlara temsili mahiyette ve görevleri icabı olarak yaptıkları gerçek giderleri karşılamak üzere ilgili kurumların bütçelerine bu maksat için konulan ödenekten ödenen paraya temsil gideri denir.
TIPTA UZMANLIK. Tıpta uzmanlık; Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı tarafından düzenlenen esaslara göre yürütülen ve tıp doktorlarına belirli alanlarda özel yetenek ve yetki sağlamayı amaçlayan bir yükseköğretimdir.
UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI. Unvan değişikliği sınavı, en az ortaöğretim düzeyinde meslekî veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin görevlere atanabilmek için yapılan sınavı ifade eder.
UYARMA. Memura, görev ve davranışlarında daha dikkatli olması gerektiğinin yazı ile bildirilmesine uyarma denir.
Ayrıca bkz.
memur, kınama, kademe ilerlemesinin durdurulması, aylıktan kesme
UYGULAMA PROJESİ. Uygulama projesi; belli bir yapının onaylanmış kesin projesine göre yapının her türlü ayrıntısının belirtildiği projeyi ifade eder.
UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ. Uygulama ve Araştırma Merkezi; Yükseköğretim kurumlarında eğitim öğretimin desteklenmesi amacıyla çeşitli alanların uygulama ihtiyacı ve bazı meslek dallarının hazırlık ve destek faaliyetleri için eğitim - öğretim, uygulama ve araştırmaların sürdürüldüğü bir yükseköğretim kurumudur.
UZAKTAN ÖĞRETİM. Uzaktan öğretim; Yükseköğretim kurumlarındaki eğitim-öğretim faaliyetlerinin, bilgi ve iletişim teknolojilerine dayalı olarak planlandığı ve uygulandığı, öğrenci ile öğretim elemanının ve öğrencilerin kendi aralarında karşılıklı etkileşimine dayalı olarak derslerin bizzat öğretim elemanı tarafından aynı mekânda bulunma zorunluluğu olmaksızın ancak eşzamanlı biçimde yürütüldüğü eğitim-öğretimi ifade eder.
ÜST YAZI. Üst yazı, belgenin ek veya ekleri hariç kısmını ifade eder.
Ayrıca bkz.
belge
ÜSTVERİ. 1. Üstveri veya metadata, bir kaynağın ya da verinin öğeleri hakkında bilgi veren dataları ifade eder. 2. Üstveri veya metadata, bir belgeyi tanımlayan gönderici, konu, tarih, sayı ve benzeri tüm bilgileri ifade eder.
Ayrıca bkz.
belge
VETERİNER HEKİMLİKTE UZMANLIK. Veteriner hekimlikte uzmanlık, gıda, tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düzenlenen esaslara göre yürütülen ve veteriner hekimlere belirli alanlarda özel yetenek ve yetki sağlamayı amaçlayan bir yükseköğretimdir.
YAPIM MÜTEAHHİDİ. Yapım müteahhidi, yapım işi ihalesine teklif veren gerçek veya tüzel kişileri veya bunların oluşturdukları ortak girişimleri ifade eder.
Ayrıca bkz.
ihale, ortak girişim
YATAY GEÇİŞ. Yatay geçiş; bir yükseköğrenim kurumunda kayıtlı olan öğrencinin yönetmelikteki esaslar çerçevesinde aynı düzeydeki diğer diploma programlarında öğrenime devam etme hakkı kazanmasını ifade eder.
YAYGIN EĞİTİM. Yaygın eğitim, toplumun her kesimine ve değişik alanlarda bilgi ve beceri kazandırma amacı güden eğitim - öğretim türüne verilen addır.
Ayrıca bkz.
örgün eğitim, dışarıdan eğitim
YAZ OKULU. Bir eğitim-öğretim yılının normal iki yarıyılının dışında kalan ve yaz tatili ayları içinde uygulanan bir eğitim-öğretim programına yaz okulu denir.
YEREL YÖNETİM. Bkz. mahalli idare
YERLİ İSTEKLİ. Yerli istekli, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler ile Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişilikleri ifade eder.
Ayrıca bkz.
istekli, istekli olabilecek
YETERLİK SINAVI. Yeterlik sınavı, derslerini ve seminerini tamamlayan öğrencinin alanındaki temel konular ve kavramlar ile doktora çalışmasıyla ilgili bilimsel araştırma derinliğine sahip olup olmadığının ölçülmesidir.
Ayrıca bkz.
doktora
YETKİLİ MAKAM. Yetkili makam, mevzuatta belirtilen görevleri yerine getirme hususunda yürütme ve karar verme yetkisine sahip görevlileri ifade eder.
YÜKLENİCİ. Yüklenici; üzerine ihale yapılan ve sözleşme imzalanan istekliyi ifade eder.
Ayrıca bkz.
ihale
YÜKSEK LİSANS. Yüksek Lisans, bir lisans öğretimine dayalı, eğitim - öğretim ve araştırmanın sonuçlarını ortaya koymayı amaçlayan bir yükseköğretimdir.
Ayrıca bkz.
doktora
YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ. Yüksek teknoloji enstitüsü, özellikle teknoloji alanında yüksek düzeyde araştırma, eğitim-öğretim, üretim, yayın ve danışmanlık yapan, kamu tüzel kişiliğine sahip yükseköğretim kurumuna verilen addır.
Ayrıca bkz.
enstitü
YÜKSEKOKUL. Yüksekokul; Belirli bir mesleğe yönelik eğitim öğretime ağırlık veren bir yükseköğretim kurumudur.
Ayrıca bkz.
yüksekokul
YÜKSEKÖĞRETİM. Yükseköğretim, milli eğitim sistemi içinde, ortaöğretime dayalı, en az 4 yarıyılı kapsayan her kademedeki eğitim-öğretimin tümüne verilen addır.
YÜKSEKÖĞRETİM DENETLEME KURULU. Yükseköğretim Denetleme Kurulu, Yükseköğretim Kurulu adına üniversiteleri, bağlı birimlerini, öğretim elemanlarını ve bunların faaliyetlerini gözetim ve denetim altında bulunduran, Yükseköğretim Kuruluna bağlı kuruluştur.
Ayrıca bkz.
yükseköğretim
ZAMAN DAMGASI. 1. Zaman damgası, bir bilgisayar dosyasının veya verisinin içeriği ve türü ne olursa olsun, güvenilir zaman bilgisi ile damgalanmasıdır. 2. Zaman damgası, bir elektronik verinin üretildiği, değiştirildiği, gönderildiği, alındığı, kaydedildiği ve bu işlemlerin ne zaman gerçekleştiğini, elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı tarafından, elektronik imzayla kayıt edilmesi durumudur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder