1 Ocak 2018 Pazartesi

(25) Roman Üzerine Notlar

(1) Başlangıçta roman görünüş itibarıyla destanlara benzemektedir. Ancak destanlar gerçek dışı öğelerle süslenmiş olsalar da tarihi olayları, yaşamış kahramanları konu ediniyordu. Romanlar ise tamamen hayaliydi. Destanlardan romanı ayıran en belirgin fark ise romanlarda aşk ve kadının yer almasıydı.


(2) Moll Flanders, Tom Jones, Gil Blas, Jacques le Fataliste, Le Payran Parvew, pikaresk karakter taşıyan romanlardır.

(3) Realist roman insanı çevreleyen açık yada kapalı her mekanı seçme yapmaksızın gerçekliği yansıtmanın aracı olarak kullanır. Bu yüzden realist romanda mekan betimlemelerine ağırlık verilir.

(4) Modernist romanda toplumla uyuşmayan bireyin iç dünyası, kendi iç gerçekliği önem kazanır. Bu iç gerçekliği anlatmanın güçlüğü, modernist yazarı sembolik, alegorik anlatımlara ve mitolojiden, efsanelerden, fantezilerden yararlanmaya götürerek anlaşılması güç metinlerin ortaya çıkmasına neden olur. Dış gerçeklik ve çevre önemini kaybeder. Dolayısıyla gerçekçi romanda olduğu gibi mekanların betimlenmesi önem taşımaz. Mekan dış gerçekliği yansıtmanın aracı olmaktan çıkarak kendi içine kapanan bireyin karamsar, bunaltılı, iç gerçekliğini yansıtan sembolik bir araç halini alır.

(5) Modernist romanların başlıca teması entelektüelin kendi içine çekilerek topluma yabancılaşmasıdır. Belirsizlik, çok anlamlılık, bireysellikle ya da özel hayatla toplum arasındaki gerilim bu romanların temel unsuru olmuştur.

(6) Modern romanda sanayileşmiş şehir toplumunun karmaşık yapısı içinde yalnızlaşmış, toplumun üyelerinden herhangi biri olarak sıradanlaşmış, bununla birlikte birey olarak kendi otonom kişiliğini kurmak, var oluşunu gerçekleştirmek ideali taşıyan yeni bir kahraman modeli yer alır. Bu kahramanın savaşı hem kendisine karşı hem de toplumun karmaşık ilişkiler ağı içinde kendini konumlandırmak, kendine bir yer edinmek için topluma karşı olacaktır.

(7) Modernist romancı, bilinç akışı ve iç monolog yanında, insandaki iç zamanın fiziksel zamanla ayrılığını yansıtmak için klasik romandaki çizgisel zamanın akışını parçalayarak, zamanda, ileri geri sıçramaları gösteren teknikler kullanır.

(8) Özbilinç, kendini yansıtma/üstkurgu, ironik ikilemler, geleneksel gerçekçi temsil moduna karşı çıkış, postmodernizmin modernizmden devraldığı özelliklerdir.

(9) Postmodernizmin temel ilkeleri, tarihsellik, çoğulculuk, doğaya ve çevreye uyumdur.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder