(5102 SK ilaveli)
1. Yüksek düzeyde eğitim - öğretim, bilimsel araştırma ve yayın yapan; kendisine birimler bağlanabilen yükseköğretim kurumu hangisi? (Bingöl Üniversitesi, şef 2022)
Fakülte
2. "I ↔ Üniversite ↔ Kanun
II ↔ Fakülte ↔ Kanun
III ↔ Yüksekokul ↔ YÖK
IV ↔ Bölüm ↔ YÖK
V ↔ Anabilimdalı ↔ Senato"
Kuruluş/açılış bağlamında, hangi eşleşmeler doğru? (Bingöl Üniversitesi, şef 2022)
I, II, IV
3. "Kademe ilerlemesinin durdurulması veya birden fazla
ücretten kesme cezası üniversite disiplin kurulu kararı ile
verilir."
Doğru/yanlış? (Bingöl Üniversitesi, şef 2022)
Yanlış. 53Ç'ye göre, birimdeki disiplin kurulu kararı ile verilir.
4. Rektörlüğe bağlı birimlerdeki memurlar için disiplin kurulu kimlerden teşekkül eder? (Bingöl Üniversitesi, şef 2022)
Genel sekreterin başkanlığında, hukuk müşaviri ile personel dairesi başkanından oluşur.
5. Döner sermaye gelirlerinden tahsil edilen kısmın en az yüzde kaçı üniversite bünyesinde yürütülen bilimsel araştırma projelerinin finansmanı için kullanılır. (Bingöl Üniversitesi, şef 2022)
YÜZDE BEŞİ
6. Bir öğrenci öğrenim süresi 4 yıl olan lisans programını max kaç yıl içinde tamamlamak zorundadır? (Bingöl Üniversitesi, şef 2022)
YEDİ YIL
7. Bir öğrenci öğrenim süresi 5 yıl olan lisans programını max kaç yıl içinde tamamlamak zorundadır? (Bingöl Üniversitesi, şef 2022)
SEKİZ YIL
8. Bir öğrenci öğrenim süresi 6 yıl olan lisans programını max kaç yıl içinde tamamlamak zorundadır? (Bingöl Üniversitesi, şef 2022)
DOKUZ YIL
9. "Fakülte, enstitü ve yüksekokul yönetim kurullarının kararlarına yapılacak itirazları inceleyerek kesin karar bağlamak senatonun görevidir."
Doğru/yanlış? (Bingöl Üniversitesi, şef 2022)
Yanlış. ÜYK'nın görevi.
10. FYK kimlerden oluşur? (Bingöl Üniversitesi, şef 2022)
Dekanın başkanlığında fakülte kurulunun üç yıl için seçeceği üç profesör, iki doçent ve bir doktor öğretim üyesinden oluşur.
11. Enstitü müdürü kaç yıl süre ile atanır? (Bingöl Üniversitesi, şef 2022)
ÜÇ YIL
12. 2547 sayılı Kanunun 24. maddesi uyarınca Yükseköğretim kurumlarının belirlediği ek koşullar arasında doçentlik sözlü sınavın yer alması halinde bu sınav ……………... tarafından oluşturulacak jürilerce yapılır. (Bingöl Üniversitesi, şef 2022)
ÜAK
13. 2547 sayılı Kanuna göre, Öğretim elemanlarının kurumlarından yolluk almaksızın yurt içinde ve dışında kongre, konferans, seminer ve benzeri bilimsel toplantılarla, bilim ve meslekleri ile ilgili diğer toplantılara katılmalarına, araştırma ve inceleme gezileri yapmalarına, araştırma ve incelemenin gerektirdiği yerde bulunmalarına, ……. kadar dekan, enstitü ve yüksek okul müdürleri, ...….. kadar rektörler izin verebilirler. (Bingöl Üniversitesi, şef 2022)
BİR HAFTAYA, ON BEŞ GÜNE
14. 2547 sayılı kanunun 54. maddesine göre; öğrenciler hakkında disiplin soruşturmasına, olay öğrenildikten sonra ne kadar süre içinde başlanılması ve soruşturmanın en geç kaç gün içinde sonuçlandırılması gerekmektedir? (Kafkas Üniversitesi, şef 2022)
DERHAL başlanır, max OTUZ gün içinde sonuçlandırılır.
15. Bir öğrenci öğrenim süresi 2 yıl olan önlisans programını max kaç yıl içinde tamamlamak zorundadır? (Kafkas Üniversitesi, şef 2022/Bingöl Üniversitesi, şef 2022)
DÖRT yıl
16. Yükseköğretim kurumlarında eğitim öğretimin desteklenmesi amacıyla çeşitli alanların uygulama ihtiyacı ve bazı meslek dallarının hazırlık ve destek faaliyetleri için eğitim-öğretim, uygulama ve araştırmaların sürdürüldüğü birim hangisidir (Kafkas Üniversitesi, şef 2022)
Uygulama ve araştırma merkezi
17. Üniversitelerde ve fakültelerde birden fazla benzer ve ilgili bilim dallarında lisans üstü, eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve uygulama yapan yükseköğretim kurumu hangisidir (Kafkas Üniversitesi, şef 2022)
Enstitü
18. Yüksekokul müdürü kaç yıl için seçilir? (Kafkas Üniversitesi, şef 2022)
ÜÇ yıl (20. madde)
19. "yüksekokul müdürü/enstitü müdürü/araştırma ve uygulama merkezi müdürü".
Bunlardan hangileri senato üyesidir? (Kafkas Üniversitesi, şef 2022)
yüksekokul müdürü ve enstitü müdürü (20. madde)
20. 58. maddeye göre, döner sermaye işletmesi nasıl kurulabilir? (Kafkas Üniversitesi, şef 2022)
ÜYK önerisi ve YÖK onayı ile.
öneri ↔ ÜYK
onay ↔ YÖK
21. 58. maddeye göre, kimlere döner sermaye yönetici payı ödenir? (Kafkas Üniversitesi, şef 2022)
- rektör
- rektör yardımcısı
- genel sekreter
- dekan
- dekan yardımcısı
- başhekim
- başhekim yardımcısı
- enstitü müdürü
- enstitü müdür yardımcısı
- yüksekokul müdürü
- yüksekokul müdür yardımcısı
22. Dekanlık vekaleti ne kadar sürerse yeni dekan atanır? (Kafkas Üniversitesi, şef 2022)
ALTI ay
23. 2547 sayılı yasaya göre; Bilimsel özerkliğe ve kamu tüzelkişiliğine sahip yüksek düzeyde eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, yayın ve danışmanlık yapan; fakülte, enstitü, yüksekokul ve benzeri kuruluş ve birimlerden oluşan yükseköğretim kurumuna ne denir? (Ahi Evran Üniversitesi mülakat)
Üniversite
24. 2547 sayılı yasaya göre; Üniversitelerde ve fakültelerde birden fazla benzer ve ilgili bilim dallarında lisansüstü, eğitim - öğretim, bilimsel araştırma ve uygulama yapan yükseköğretim kurumuna ne denir? (Ahi Evran Üniversitesi mülakat)
Enstitü
25. 2547 sayılı yasaya göre; Belirli mesleklere yönelik nitelikli insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan, yılda iki veya üç dönem olmak üzere iki yıllık eğitim-öğretim sürdüren, önlisans derecesi veren yükseköğretim kurumuna ne denir? (Ahi Evran Üniversitesi mülakat)
Meslek Yüksekokulu
26. 2547 sayılı yasaya göre Öğretim elemanları kimlerdir? (Ahi Evran Üniversitesi mülakat)
- Öğretim üyeleri
- Öğretim Görevlileri
- Araştırma Görevlileri
27. 2547 sayılı yasaya göre Yükseköğretim Eğitim Türleri nelerdir? (Ahi Evran Üniversitesi mülakat)
- Örgün
- Açık
- Dışarıdan
- Yaygın eğitimler
28. 2547 sayılı yasaya göre Üniversite Senatosu kimlerden oluşur? (Ahi Evran Üniversitesi mülakat)
- Rektör başkanlığında
- Rektör yardımcıları
- Dekanlar
- Her fakülteden fakülte kurullarınca 3 yıl için seçilecek birer öğretim üyesi
- Rektörlüğe bağlı enstitü ve yo müdürleri
29. 2547 sayılı yasaya göre; Üniversite Yönetim Kurulu kimlerden oluşur? (Ahi Evran Üniversitesi mülakat)
- Rektör başkanlığında
- Dekanlar
- Üniversiteye bağlı farklı birim ve alanları temsil edecek senatoca 4 yıl için seçilecek 3 profesör
30. 2547 sayılı yasaya göre Dekan nasıl ve kaç yıllığına seçilir? (Ahi Evran Üniversitesi mülakat)
Rektörün önereceği, üniversite içinden veya dışından 3 profesör arasından YÖK tarafından 3 yıl süre ile seçilir ve normal usulle atanır.
31. 2547 sayılı yasaya göre Öğretim Üyeleri, Öğretim görevlileri ve okutmanlar haftada kaç saat ders vermekle yükümlüdür? Kimler ders vermekle yükümlü değildir? (Ahi Evran Üniversitesi mülakat)
- Öğretim üyesi, kadrosunun bulunduğu yükseköğretim birimi ile sınırlı olmaksızın ve ihtiyaç bulunması halinde görevli olduğu üniversitede haftada asgari on saat ders vermekle yükümlüdür. Öğretim görevlisi, haftada asgari on iki saat ders vermekle yükümlüdür.
- Rektör, rektör yardımcısı, dekan, enstitü ve yüksekokul müdürlerinin ders verme yükümlülüğü yoktur. Başhekimler, dekan yardımcıları, enstitü ve yüksekokul müdür yardımcıları ve bölüm başkanları, bu madde hükümlerine göre haftada asgari beş saat ders vermekle yükümlüdür.
32. 2547 sayılı yasaya göre Yurt içinde ve yurt dışında görevlendirmelerde onbeş günü aşan veya yolluk verilmesini gerektiren görevlendirmeler için hangi şartlar gereklidir? (Ahi Evran Üniversitesi mülakat)
Onbeş günü aşan veya yolluk verilmesini gerektiren görevlendirmeler için ilgili yönetim kurulunun kararı ve rektörün onayı gereklidir.
33. 2547 sayılı yasaya göre Devlet ve vakıf yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanları, memur ve diğer personeline uygulanabilecek disiplin cezaları nelerdir? (Ahi Evran Üniversitesi mülakat)
1. uyarma,2.kınama,3. aylıktan veya ücretten kesme,4. kademe ilerlemesinin durdurulması veya birden fazla ücretten kesme,5. üniversite öğretim mesleğinden çıkarma6. kamu görevinden çıkarma cezalarıdır.
34. 2547 sayılı yasaya göre Bilimsel bir çalışma kapsamında yapılan anket ve tutum araştırmalarında katılımcıların açık rızasını almadan ya da araştırma bir kurumda yapılacaksa ayrıca kurumun iznini almadan elde edilen verileri yayımlamak hangi disiplin cezasını gerektirir? (Ahi Evran Üniversitesi mülakat)
Kınama
35. 2547 sayılı yasaya göre Yükseköğretim kurumları içinde siyasi parti faaliyetinde bulunmak veya siyasi parti propagandası yapmak hangi disiplin cezasını gerektirir?(Ahi Evran Üniversitesi mülakat)
Kınama
36. 2547 sayılı yasaya göre Yükseköğretim üst kuruluşları ile yükseköğretim kurumlarının organlarında yapılan konuşma ve alınan kararları, yetkili olmadığı halde organ veya üyelerinin aleyhinde davranışlara yol açmak maksadıyla dışarı yaymak hangi disiplin suçunu gerektirir? (Ahi Evran Üniversitesi mülakat)
Aylıktan veya ücretten kesme
37. 2547 sayılı yasaya göre Araştırma ve deneylerde, hayvanlara ve ekolojik dengeye zarar vermek hangi disiplin suçunu gerektirir? (Ahi Evran Üniversitesi mülakat)
Aylıktan veya ücretten kesme
38. Öğrencilerden borç para istemek veya almak hangi disiplin cezasını gerektirir? (Ahi Evran Üniversitesi mülakat)
Kademe ilerlemesinin durdurulması veya birden fazla ücretten kesme
39. Ders, seminer, konferans, laboratuvar, grafik çalışma ve sınav gibi öğretim çalışmalarının yapılmasına engel olmak; görevlileri, öğrencileri eğitim-öğretim alanı dışına çıkartmak; görev yapılmasına engel olmak; öğrencileri bu tür davranışlara teşvik etmek veya zorlamak ya da bu maksatla yapılacak hareketlere iştirak etmek hangi disiplin cezasını gerektirir? (Ahi Evran Üniversitesi mülakat)
Kademe ilerlemesinin durdurulması veya birden fazla ücretten kesme
40. Görevin yerine getirilmesinde dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep ayrımı yapmak, kişilerin yarar veya zararını hedef tutan davranışlarda bulunmak hangi disiplin suçunu gerektirir? (Ahi Evran Üniversitesi mülakat)
Kademe ilerlemesinin durdurulması veya birden fazla ücretten kesme
41. Hukuka aykırı olarak kurumun verilerini elde etmek, kaydetmek, kullanmak, depolamak, dağıtmak, değiştirmek veya yok etmek hangi disiplin suçunu gerektirir? (Ahi Evran Üniversitesi mülakat)
Kamu görevinden çıkarma
42. Kamu hizmeti veya öğretim elemanı sıfatı ile bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunmak hangi disiplin suçunu gerektirir? (Ahi Evran Üniversitesi mülakat)
Kamu görevinden çıkarma
43. Siyasi Partilere üye olan öğretim elemanları hangi görevlere seçilemez? (Ahi Evran Üniversitesi mülakat)
Siyasi Partilere üye olan öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu ve Yükseköğretim Denetleme Kurulu üyesi, rektör, dekan, enstitü ve yüksekokul müdürü ve bölüm başkanı olamazlar, onların yardımcılıklarına seçilemezler.
44. 2547 sayılı kanunun amacı nedir? (Ahi Evran Üniversitesi mülakat)
Bu kanunun amacı; yükseköğretimle ilgili amaç ve ilkeleri belirlemek ve bütün yükseköğretim kurumlarının ve üst kuruluşlarının teşkilatlanma, işleyiş, görev, yetki ve sorumlulukları ile eğitim - öğretim, araştırma, yayım, öğretim elemanları, öğrenciler ve diğer personel ile ilgili esasları bir bütünlük içinde düzenlemektir.
45. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’na göre Öğretim Görevlisi kadrolarına atamalar en çok kaç yıl süreyle yapılır? (Ahi Evran Üniversitesi mülakat)
İKİ YIL
46. Yükseköğretim kurumlarında eğitim öğretimin desteklenmesi amacıyla çeşitli alanların uygulama ihtiyacı ve bazı meslek dallarının hazırlık ve destek faaliyetleri için eğitim - öğretim, uygulama ve araştırmaların sürdürüldüğü yükseköğretim kurumu hangisidir? (Ahi Evran Üniversitesi mülakat)
Uygulama ve Araştırma Merkezi
47. Üniversitelerde Genel Sekreter ile daire başkanları, müdürler, hukuk müşavirleri ve uzman kadrolarına atama usulü nasıl yapılmaktadır? (Ahi Evran Üniversitesi mülakat)
Üniversite Yönetim Kurulunun görüşü alınarak rektör tarafından atanır.
48. Başkalarının özgün fikirlerini, metotlarını, verilerini veya eserlerini bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseri gibi gösterenler için bu Kanun kapsamındaki görev yapanlara verilen disiplin cezası nedir? (Ahi Evran Üniversitesi mülakat)
Üniversite öğretim mesleğinden çıkarma
49. Aylıktan veya ücretten kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması veya birden fazla ücretten kesme cezalarının uygulanmasından itibaren kaç yıl sonra silinmesi talep edilebilir? (Ahi Evran Üniversitesi mülakat)
10 YIL SONRA
50. Yükseltilerek profesör olarak atanmak için açık bulunan ilgili bilim dalında en az kaç yıl süre ile çalışmak zorunludur? (Ahi Evran Üniversitesi mülakat)
5 YIL
55. Rektör, yıllık iznini ve yurtdışına çıkış için gerekli izni kimden alır? (Ahi Evran Üniversitesi mülakat)
YÖK Başkanından
56. Sanatta yeterlik, lisansa dayalı en az ---, yüksek lisansa dayalı en az --- yarı yıllık programı kapsayan ve orijinal bir sanat eserinin ortaya konulmasını, müzik ve sahne sanatlarında ise üstün bir uygulama ve yaratıcılığı amaçlayan doktora düzeyinde lisans üstü bir yükseköğretim eşdeğeridir. (Bartın Üniversitesi örnek soru)
ALTI, DÖRT
57. Ek madde 42'ye göre, vakıf yükseköğretim kurumları, her yıl, öğrenci gelirleri toplamının ---’sini bir kamu bankasında kendi adına açılan vadeli bir hesaba söz konusu vakıf yükseköğretim kurumunun faaliyet izninin geçici olarak durdurulması veya kaldırılması halinde öğrencilerinin eğitimlerinin tamamlatılması amacıyla teminat kaynağı olarak aktarır. (Bartın Üniversitesi örnek soru)
YÜZDE İKİ
58. Ek madde 36'ya göre, Yükseköğretim Programları Danışma Kurulu kaç üyeden oluşur? (Bartın Üniversitesi örnek soru)
YEDİ
59. Ek madde 36'ya göre, Yükseköğretim Kalite Kurulu kaç üyeden oluşur? (Bartın Üniversitesi örnek soru)
ON ÜÇ
60. Ek madde 9'a göre, Vakıf üniversitesi, her bir diploma programında öğrenim gören öğrencilerden; ilgili programın en yüksek merkezi yerleştirme puanına sahip en az --- kadar öğrenciyi, öğrenim süresi boyunca ücretsiz okutmakla yükümlüdür. (Bartın Üniversitesi örnek soru)
YÜZDE ON BEŞİ
61. Ek madde 5'e göre, mütevelli heyet üyeleri, --- yıl için seçilir (Bartın Üniversitesi örnek soru)
DÖRT
62. 58. maddeye göre, uluslararası sağlık hizmetleri kapsamında elde edilen gelirin --- kadar olan kısmı bu hizmetlerde görev alan personele ek ödeme olarak dağıtılabilir. (Bartın Üniversitesi örnek soru)
YÜZDE 50’SİNE
63. 54. maddeye göre, hakkında disiplin soruşturması açılan öğrenciye isnat edilen suçun neden ibaret olduğu, savunmasını yapacağı tarihten en az --- gün önce yazılı olarak bildirilir. (Bartın Üniversitesi örnek soru)
YEDİ
Not: Ayrıca öğrenci bilgi sistemi üzerinden veya elektronik posta ya da kısa mesaj ile de bildirilebilir.
64. Katkı payı hangi ayın sonuna kadar belirlenir. (Bartın Üniversitesi örnek soru)
Haziran
65. 45. madde der ki: "kontenjanın --- geçmeyecek şekilde dikey geçiş kontenjanı ayrılabilir." (Bartın Üniversitesi örnek soru)
YÜZDE 10'UNU
66. 45. madde der ki: "Ortaöğretim başarı puanının --- yerleştirme puanı hesaplanırken merkezî sınavdan alınan puana eklenir." (Bartın Üniversitesi örnek soru)
YÜZDE 12'Sİ
67. Hazırlık eğitim süresi max kaç yıldır? (Bartın Üniversitesi örnek soru)
İKİ YIL (m. 44C)
68. Öğretim dili tamamen veya kısmen yabancı dil olan programların hazırlık sınıfını --- yıl içinde başarı ile tamamlayamayan öğrencilerin programdan ilişiği kesilir. (Bartın Üniversitesi örnek soru)
İKİ
69. Doçentlik başvuruları, yılda min --- kez yapılır. (Bartın Üniversitesi örnek soru)
İKİ
70. Bölüm başkanı görev süresi kaç yıldır? (Bartın Üniversitesi örnek soru)
ÜÇ YIL
71. Enstitü müdürünün max kaç yardımcısı vardır? (Bartın Üniversitesi örnek soru)
İKİ
72. Üniversiteler kimin kararıyla yurt dışında akademik birim ve sosyal tesis kurabilir? (Bartın Üniversitesi örnek soru)
CB (ek madde 39)
73. Lisansüstü tezler --- tarafından erişime açılır. (Bartın Üniversitesi örnek soru)
Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi
74. Ek madde 37'ye göre, Meslek Yüksekokulları Koordinasyon Kurulu kimlerden oluşur? (Bartın Üniversitesi örnek soru)
- ÜAK'ca seçilen bir meslek yüksekokulu müdürü
- Sanayi & Teknoloji Bakanlığını temsilen bir üye
- MEB'i temsilen bir üye
- Mesleki Yeterlik Kurumunu temsilen bir üye
- TOBB'yi temsilen bir üye
75. Yükseköğretim Eğitim Programları Danışma Kurulu kaç üyeden oluşur? (Bartın Üniversitesi örnek soru)
YEDİ
76. Yükseköğretim Kalite Kurulunun gelirleri nelerdir? (Bartın Üniversitesi örnek soru)
a) Genel bütçeden yapılacak yardımlarb) Faaliyet gelirleric) Her türlü bağış ve yardımlarç) Diğer gelirler
77. Hangi öğrencilerden yaz okulu ücreti alınmaz? (Bartın Üniversitesi örnek soru)
- Türkiye Bursu alan dış Türklerden
- araştırma görevlilerinden (Ek madde-26)
78. Ek madde-11'e göre, vakıf üniversitesinin faaliyeti --- tarafından durdurulur. (Bartın Üniversitesi örnek soru)
YÖK
79. Ek madde-11'e göre, vakıf üniversitesinin faaliyet izni --- tarafından kaldırılır. (Bartın Üniversitesi örnek soru)
CB
80. Hangi eğitim kurum veya birimleri vakıflar tarafından açılamaz? (Bartın Üniversitesi örnek soru)
askerlik ve emniyet ile ilgili
81. "Döner sermaye gelirinin elde edildiği birimlerin dekan, başhekim ve enstitü ve yüksekokul müdürleri ile bunların yardımcılarına, gelir getirici katkılarına bakılmaksızın, görev yaptıkları birimin döner sermaye gelirlerinden yönetici payı olarak ayrılan tutardan ek ödeme yapılır."
Buna göre, yapılacak ek ödemenin tutarı, ek ödeme matrahının yüzde kaçını geçemez? (Bartın Üniversitesi örnek soru)
rektör ↔ yüzde 600'ünürektör yardımcısı ↔ yüzde 300'ünügenel sekreter ↔ yüzde 200'ünüdekan ↔ yüzde 250'sinidekan yardımcısı ↔ yüzde 100'ünüenstitü/yo müdürü ↔ yüzde 250'sinienstitü/yo müdür yardımcısı ↔ yüzde 100'ünütıp/diş dekanı ↔ yüzde 500'ünütıp/diş dekan yardımcısı ↔ yüzde 300'ünübaşhekim ↔ yüzde 500'ünübaşhekim yardımcısı ↔ yüzde 300'ünü
82. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa göre, döner sermaye işletmesine tahsis edilen sermaye, kimin kararı ile artırılabilir? (Bartın Üniversitesi örnek soru)
ÜYK kararı ile
83. Üniversitelerde ita amiri kimdir? (Bartın Üniversitesi örnek soru)
rektör
Not: vakıfta mütevelli heyeti başkanı
84. Bir üniversite bütçesindeki ödenekleri, diğer bir üniversite bütçesine aktarmaya, kim yetkilidir?
MALİYE BAKANI (2547 SK m. 56)
85. Yükseköğretim nedir?
Yükseköğretim, milli eğitim sistemi içinde, ortaöğretime dayalı, en az 4 (DÖRT) yarıyılı kapsayan her kademedeki eğitim-öğretimin tümüne verilen addır.
86. Yükseköğretim kurumları nelerdir?
- fakülte
- enstitü
- yo
- konservatuar
- araştırma ve uygulama merkezleri
- myo
- vakıf myo
87. Yüksek teknoloji enstitüsü nedir?
Yüksek teknoloji enstitüsü, özellikle teknoloji alanlarında yüksek düzeyde araştırma, eğitim-öğretim, üretim, yayın ve danışmanlık yapan, kamu tüzel kişiliğine sahip yüksek öğretim kurumuna verilen addır.
88. Fakülte nedir?
Fakülte, yüksek düzeyde eğitim öğretimin, bilimsel araştırma ve yayın yapan; kendisine birimler bağlanabilen bir yükseköğretim kurumudur.
89. Bakanlıklara bağlı olan ve meslek elemanı yetiştiren yüksekokullar hangi düzenleme ile kurulur?
Cumhurbaşkanı kararı ile.
90. Yükseköğretim kurulu kaç kişiden oluşur?
YİRMİ BİR
91. Yükseköğretim kurulunun organları nelerdir?
- -genel kurul
- -başkan
- -yürütme kurulu
92. Üniversitelerde yönetici, öğretim elemanı ve memurların işlemiş oldukları disiplin suçlarına ilişkin işlemler hangi düzenlemeler çerçevesinde yürütülür?
- -2547 SK m. 53
- -657 SK m. 124-145
Not: Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği 2017'de kaldırıldı.
93. Lisans üstü neleri kapsar?
- yüksek lisans
- doktora
- tıp/diş hekimliği/eczacılık/veteriner hekimlikte uzmanlık
- sanatta yeterlik (2547 SK m. 3T)
94. Lisans üstü kademeleri nelerdir?
- yüksek lisans
- doktora
- tıpta uzmanlık
- sanatta yeterlik
- veteriner hekimlikte uzmanlık (2547 SK m. 3T)
95. Yükseköğretim türleri nelerdir?
- örgün
- açık
- ekstern
- yaygın (2547 SK m. 3U)
96. 2547 sayılı kanunun 4A maddesine göre, yükseköğretimin amaçlarından biri de öğrencilerini --- vatandaşlar olarak yetiştirmektir.
2547 sayılı kanunun 4A maddesine göre, yükseköğretimin amaçlarından biri de öğrencilerini,
- 1. Atatürk inkılapları ve ilkeleri doğrultusunda Atatürk milliyetçiliğine bağlı
- 2. Türk milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini taşıyan, Türk olmanın şeref ve mutluluğunu duyan
- 3. Toplum yararını kişisel çıkarının üstünde tutan, aile, ülke ve millet sevgisi ile dolu
- 4. Türkiye Cumhuriyeti Devletine karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getiren
- 5. Hür ve bilimsel düşünce gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı
- 6. Beden, zihin, ruh, ahlak ve duygu bakımından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş
- 7. İlgi ve yetenekleri yönünde yurt kalkınmasına ve ihtiyaçlarına cevap verecek, aynı zamanda kendi geçim ve mutluluğunu sağlayacak bir mesleğin bilgi, beceri, davranış ve genel kültürüne sahip
vatandaşlar olarak yetiştirmektir.
97. 2547 sayılı kanunun 4. maddesine göre yükseköğretimin diğer amaçları nelerdir?
- Türk Devletinin ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütün olarak, refah ve mutluluğunu artırmak amacıyla; ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkıda bulunacak ve hızlandıracak programlar uygulayarak, çağdaş uygarlığın yapıcı, yaratıcı ve seçkin bir ortağı haline gelmesini sağlamak (2547 SK m. 4B)
- Yükseköğretim kurumları olarak yüksek düzeyde bilimsel çalışma ve araştırma yapmak, bilgi ve teknoloji üretmek, bilim verilerini yaymak, ulusal alanda gelişme ve kalkınmaya destek olmak, yurt içi ve yurt dışı kurumlarla işbirliği yapmak suretiyle bilim dünyasının seçkin bir üyesi haline gelmek, evrensel ve çağdaş gelişmeye katkıda bulunmak (2547 SK m. 4C)
98. 2547 SK m. 5'e göre, yükseköğretim --- doğrultusunda planlanır, programlanır ve düzenlenir.
ana ilkeler
99. Yükseköğretimin ana ilkeleri nelerdir?
- a) Öğrencilere, Atatürk inkılapları ve ilkeleri doğrultusunda Atatürk milliyetçiliğine bağlı hizmet bilincinin kazandırılması sağlanır. (2547 SK m. 5A)
- b) Milli Kültürümüz, örf ve adetlerimize bağlı, kendimize has şekil ve özellikleri ile evrensel kültür içinde korunarak geliştirilir ve öğrencilere, milli birlik ve beraberliği kuvvetlendirici ruh ve irade gücü kazandırılır. (2547 SK m. 5B)
- c) Yükseköğretim kurumlarının özellikleri, eğitim - öğretim dalları ile amaçları gözetilerek eğitim - öğretimde birlik ilkesi sağlanır. (2547 SK m. 5C)
- d) Eğitim - öğretim plan ve programları, bilimsel ve teknolojik esaslara, ülke ve yöre ihtiyaçlarına göre kısa ve uzun vadeli olarak hazırlanıp sürekli olarak geliştirilir. (2547 SK m. 5D)
- e) Yükseköğretimde imkan ve fırsat eşitliğini sağlayacak önlemler alınır. (2547 SK m.5E)
- f) Üniversiteler ile yüksek teknoloji enstitüleri ve bunlar içindeki fakülte, enstitü ve yüksekokullar, Cumhurbaşkanınca yapılan yükseköğretim planlaması çerçevesinde kanunla kurulur. (2547 SK m. 5F)
- g) Meslek elemanı yetiştiren bakanlıklara bağlı yüksekokullar, Yükseköğretim Kurulunun tespit edeceği esaslara göre Cumhurbaşkanı kararı ile kurulur. (2547 SK m. 5G)
- h) Yükseköğretim kurumlarının geliştirilmesi, verimlerinin artırılması, genişletilmesi ve bütün yurda yaygınlaştırılması amacına yönelik olarak yenilerinin açılması, öğretim elemanlarının yurt içinde ve dışında yetiştirilmeleri ve görevlendirilmeleri, üretim - insangücü - eğitim unsurları arasında dengenin sağlanması, yükseköğretime ayrılan kaynakların ve ihtisas gücünün dağılımı, milli eğitim politikası ve kalkınma planları ilke ve hedefleri doğrultusunda ülke, çevre ve uygulama alanı ihtiyaçlarının karşılanması, örgün, yaygın, sürekli ve açık eğitim - öğretimi de kapsayacak şekilde planlanır ve gerçekleştirilir. (2547 SK m. 5H)
- ı) Yükseköğretim kurumlarında, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk dili, yabancı dil, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre iş güvenliği uzmanı olabilecek mezunları yetiştiren fakültelerde iş sağlığı ve güvenliği zorunlu derslerdendir. Ayrıca, zorunlu olmamak koşuluyla beden eğitimi veya güzel sanat dallarındaki derslerden birisi okutulur. Bütün bu dersler en az iki yarı yıl olarak programlanır ve uygulanır. (2547 SK m. 5I)
100. 2547 SK m. 6A'ya göre, YÖK'e hangi birimler bağlıdır?
2547 SK m. 6A'ya göre, YÖK'e,
- yükseköğretim denetleme kurulu
- gerekli planlama, araştırma, geliştirme, değerlendirme, bütçe, yatırım ve koordinasyon faaliyetlerine ilişkin birimler
bağlıdır.
101. YÖK kaç kişiden oluşur?
[cb tarafından seçilen on dört] + [üak tarafından seçilen yedi]
=YİRMİ BİR
CB tarafından seçilen YÖK üyelerinin,
(i) kaçı "rektörlük ve öğretim üyeliğinde başarılı hizmet yapmış profesörlere öncelik vermek suretiyle seçilen"
(ii) kaçı "temayüz etmiş üst düzeydeki Devlet görevlileri veya emeklileri arasından seçilen"
dir?
(i) YEDİsi "rektörlük ve öğretim üyeliğinde başarılı hizmet yapmış profesörlere öncelik vermek suretiyle seçilen"
(ii) YEDİsi "temayüz etmiş üst düzeydeki Devlet görevlileri veya emeklileri arasından seçilen"dir.
102. 2547 sayılı kanunun 6. maddesine göre, "--- görevli olan ve YÖK üyeliğine seçilenlerin kurumlarıyla ilişkileri devam eder."
kamu kurum ve kuruluşlarında
103. YÖK'ün organları hangileridir?
Yükseköğretim Genel Kurulu
YÖK Başkanı
Yükseköğretim Yürütme Kurulu
104. Yükseköğretim Genel Kurulu yılda kaç kez toplanır?
≥ ÜÇ kez
105. Yükseköğretim Genel Kurulu hangi durumlarda olağanüstü toplanabilir?
(i) başkan çağrısı ile
(ii) 1/3'ün yazılı isteği ile
106. 2547 sayılı kanunun 6. maddesine göre, "---, kurul üyeleri arasından DÖRT yıl süre ile bir başkan seçer".
CB
107. 2547 sayılı kanunun 6. maddesine göre, "---, gerekli görüldüğü hallerde kurula katılır ve başkanlık eder."
MEGS Bakanı
108. YÖK yürütme kurulu kaç kişiden oluşur?
DOKUZ
109. 2547 sayılı kanunun 6. maddesine göre, YÖK Genel Kurulu hangi yetkilerini Yükseköğretim Yürütme Kuruluna devredemez?
- yükseköğretim kurumlarının öğretiminin planı/yönetimi/denetimi
- yönetmelik hazırlama
- bütçelerin onayı
110. Yükseköğretim Genel Kurulu toplantı nisâbı kaçtır?
≥ 14
111. Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantı nisâbı kaçtır?
≥ 6
112. Yükseköğretim Yürütme Kurulunda kararlar oy birliği ile mi alınır oy çokluğu ile mi?
Oy birliği ile alınır.
Not: Eşitlik var ise başkanın oyu İKİ oy sayılır.
113. 2547 sayılı kanunun 6. maddesine göre, "Yürütme Kurulu'nun Başkan ve Üyelerinin ücretleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre en yüksek Devlet memuruna ödenen aylığın --- katını geçmez."
≤ 2 KAT
114. Yükseköğretim Genel Kurulu üyelerine ne kadar huzur hakkı ödenir?
[huzur hakkı]=[devlet memur aylıkları kat sayısı] × 4000
115. Yükseköğretim Genel Kurulu üyelerine bir yılda max kaç tane huzur hakkı ödenir?
≤ 12 huzur hakkı
116. Yükseköğretim Yürütme Kurulu başkan ve üyeleri nerelerde çalışabilirler?
- kamu yararına çalışan dernek/kurum
- kamu yararına çalışan dernek/kurumun kurdukları
- vakıf
- vakfın kurdukları
- CB tarafından geçici görev
117. Bir yıl içinde --- ay hizmete devam etmeyen Yükseköğretim Yürütme Kurulu üyeleri görevlerinden ayrılmış sayılırlar.
BİR
Not: Cumhurbaşkanınca görevlendirme, yıllık izin, hastalık/mazeret izni hariç.
118. YÖK'ün görevleri nelerdir (16 görev)?
- a) Yükseköğretim kurumlarının bu Kanunda belirlenen amaç, hedef ve ilkeler doğrultusunda kurulması, geliştirilmesi, eğitim - öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi ve yükseköğretim alanlarının ihtiyaç duyduğu öğretim elemanlarının yurt içinde ve yurt dışında yetiştirilmesi için kısa ve uzun vadeli planlar hazırlamak, üniversitelere tahsis edilen kaynakların, bu plan ve programlar çerçevesinde etkili bir biçimde kullanılmasını gözetim ve denetim altında bulundurmak
- b) Yükseköğretim kurumları arasında bu Kanunda belirlenen amaç, ilke ve hedefler doğrultusunda birleştirici, bütünleştirici, sürekli, ahenkli ve geliştirici işbirliği ve koordinasyonu sağlamak
- c) Üniversite çalışmalarının en verimli düzeyde sürdürülmesi için büyümenin sınırlarını tespit etmek ve yaz öğretimi, gece öğretimi, ikili öğretim gibi tedbirler almak
- d) Devlet kalkınma planlarının ilke ve hedefleri doğrultusunda ve yükseköğretim planlaması çerçevesi içinde;
- (i) Bir üniversite içinde,
- fakülte, enstitü ve yüksekokul açılmasına, birleştirilmesi veya kapatılması ile ilgili olarak doğrudan veya üniversitelerden gelecek önerilere dayalı kararlar almak ve gereği için Milli Eğitim Bakanlığına sunmak,
- Yükseköğretim kurumları içinde,
- bölüm, anabilim ve anasanat dalları ile uygulama ve araştırma merkezi açılması, birleştirilmesi veya kapatılması; konservatuvar, meslek yüksekokulu veya destek, hazırlık okul veya birimleri kurulması ile ilgili olarak doğrudan veya üniversitelerden gelecek öneriler üzerine karar vermek,
- Eğitim - öğretimin aksaması sonucunu doğuracak olaylar dolayısıyla,
- öğrenime ara verilmesine veya tekrar başlatılmasına ilişkin olarak üniversitelerden gelecek önerilere göre veya doğrudan karar verip uygulatmak,
- (ii) Yükseköğretim kurumlarının ihtisaslaşmasına yönelik çalışmalar yapmak ve bu konuda karar vermek.
- e) Yükseköğretim kurumlarında eğitim - öğretim programlarının asgari ders saatlerini ve sürelerini, öğrencilerin yatay ve dikey geçişleriyle ve yüksekokul mezunlarının bir üst düzeyde öğrenim yapmalarına ilişkin esasları Üniversitelerarası Kurulun da görüşlerini alarak tespit etmek
- f) Üniversitelerin ihtiyaçlarını, eğitim - öğretim programlarını, bilim dallarının niteliklerini, araştırma faaliyetlerini, uygulama alanlarını, bina, araç, gereç ve benzeri imkanlar ve öğrenci sayılarını ve diğer ilgili hususları dikkate alarak; üniversitelerin profesör, doçent ve doktor öğretim üyesi kadrolarını dengeli bir oranda tespit etmek
- g) Her yıl üniversitelerin verecekleri faaliyet raporlarını inceleyerek değerlendirmek;
- üstün başarı gösterenlerle, yeterli görülmeyenleri tespit etmek ve gerekli önlemleri almak
- h) Üniversitelerin her eğitim - öğretim programına kabul edeceği öğrenci sayısı önerilerini inceleyerek kapasitelerini tespit etmek; insan gücü planlaması, kurumların kapasiteleri ve öğrencilerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda ortaöğretimdeki yönlendirme esaslarını da dikkate alarak öğrencilerin seçilmesi ve kabul edilmesi ile ilgili esasları tespit etmek
- ı) Yükseköğretim kurumlarında ve bu kurumlara girişte imkan ve fırsat eşitliği sağlayacak önlemleri almak
- j) Her eğitim - öğretim programında öğrencilerden alınacak harca ait ilgili yükseköğretim kurumlarının önerilerini inceleyerek karara bağlamak
- k) Yükseköğretim üst kuruluşları ile üniversitelerce hazırlanan bütçeleri tetkik ve onayladıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığına sunmak
- l) Rektörlerin disiplin işlemlerini kovuşturmak ve karara bağlamak, öğretim elemanlarından bu Kanunda öngörülen görevleri yerine getirmekte yetersizliği görülenler ile bu Kanunla belirlenen yükseköğretimin amaç, ana ilkeleri ve öngördüğü düzene aykırı harekette bulunanları rektörün önerisi üzerine veya doğrudan, normal usulüne göre, yükseköğretim kurumları ile ilişkilerini kesmek
- m) Çeşitli bilim ve sanat alanlarında bilimsel milli komiteler ve çalışma grupları kurmak
- n) Gerektiğinde yeni kurulan veya gelişmekte olan üniversitelere gelişmiş üniversitelerin eğitim - öğretim ve eleman yetiştirme alanlarında yapacağı katkıyı gerçekleştirmek için gelişmiş üniversiteleri görevlendirmek ve bu konudaki uygulama esaslarını tespit etmek
- o) Vakıflar tarafından kurulacak yükseköğretim kurumlarının bu Kanun hükümlerine göre açılması hususundaki görüş ve önerilerini Milli Eğitim Bakanlığına sunmak, bu kurumlara ilişkin gerekli düzenlemeleri yapmak ve bunları gözetmek, denetlemek
- p) Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından alınmış ön lisans, lisans ve lisans üstü diplomaların denkliğini tespit etmek
119. 2547 sayılı kanunun 8. maddesine göre, "Yükseköğretim Denetleme Kurul Başkanı, bu kurul üyeleri arasından --- tarafından atanır."
YÖK Başkanı
120. Yükseköğretim Denetleme Kurulu üyelerinin görev süresi ne kadardır?
ÜÇ yıl
121. Yükseköğretim Genel Kurulu "---'ün yazılı isteği ile olağanüstü toplanabilir?
1/3
122. 2547 sayılı kanunun 8. maddesine göre, kamu kurum/kuruluşları, merkez teşkilatlarına ait kadrolarında bulunan müfettiş, denetçi ve alanında uzman personeli, Yükseköğretim Denetleme Kurulunda kaç yıla kadar görevlendirebilir?
max İKİ yıl
123. Yükseköğretim Denetleme Kurulunun görevleri nelerdir?
- Yükseköğretim kurumlarında, eğitim - öğretim ve diğer faaliyetlerin bu 2547'de belirtilen amaca ve ana ilkelere uygunluğunu YÖK tarafından hazırlanacak esaslara göre ve onun adına denetlemek
- YÖK Başkanı tarafından 53. maddeye göre istenen soruşturmaları yapmak
- YÖK tarafından verilecek diğer görevleri yapmak
124. 10. maddenin Ek-1. fıkrasına göre, hangi ayda ÖSYM hesabından YÖK hesabına kaynak aktarılır?
ŞUBAT ayının sonuna kadar.
125. 10. maddenin Ek-1. fıkrasına göre, ÖSYM hesabından YÖK hesabına kaç lira kaynak aktarılır?
([önceki yıl bütçe geliri] - [önceki yıl bütçe gideri]) × ,25
126. YÖK'ün vereceği burs, 5102'ye göre verilen lisans bursunun --- katını geçemez.
ÜÇ
127. 10. maddenin Ek-6. fıkrası gereğince, araştırma projelerinin, öğretim elemanı/öğrenci değişimlerinin desteklenmesi kapsamındaki programlar --- sayılı kanuna göre denetlenir.
5018
128. 2547 SK m. 11A'ya göre, ÜAK kimlerden oluşur?
- rektörler
- her üniversiteden bir prof (senato seçer)
129. ÜAK'ın görevleri nelerdir?
(1) Yükseköğretim planlaması çerçevesinde, üniversitelerin eğitim - öğretim, bilimsel araştırma ve yayım faaliyetlerini koordine etmek, uygulamaları değerlendirmek, Yükseköğretim Kuruluna ve üniversitelere önerilerde bulunmak(2) Teşkilat ve kadro yönünden ve Yükseköğretim Kurulu kararları doğrultusunda üniversitelerin öğretim üyesi ihtiyacını karşılayacak önlemleri teklif etmek(3) Üniversitelerin tümünü ilgilendiren eğitim - öğretim, bilimsel araştırma ve yayım faaliyetleri ile ilgili yönetmelikleri hazırlamak veya görüş bildirmek(4) Aynı veya benzer nitelikteki fakültelerin ya da üniversitelere veya fakültelere bağlı diğer yükseköğretim kurumlarının eğitim - öğretimine ilişkin ilkeler ve süreler arasında uyum sağlamak(5) Doktora ile ilgili esasları tespit etmek ve yurt dışında yapılan doktoraları, doçentlik ve profesörlük ünvanlarını değerlendirmek,(6) Doçentlik başvurularında ilgili bilim veya sanat alanında jüriler oluşturarak adayların yayın ve çalışmalarını Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen esas ve usuller kapsamında değerlendirip, yeterli yayın ve çalışmaya sahip olan adaylara doçentlik unvanı vermek
130. Yükseköğretim kurumlarının görevleri nelerdir?
- 1. Çağdaş uygarlık ve eğitim - öğretim esaslarına dayanan bir düzen içinde, toplumun ihtiyaçları ve kalkınma planları ilke ve hedeflerine uygun ve ortaöğretime dayalı çeşitli düzeylerde eğitim - öğretim, bilimsel araştırma, yayım ve danışmanlık yapmak
- 2. Kendi ihtisas gücü ve maddi kaynaklarını rasyonel, verimli ve ekonomik şekilde kullanarak, milli eğitim politikası ve kalkınma planları ilke ve hedefleri ile Yükseköğretim Kurulu tarafından yapılan plan ve programlar doğrultusunda, ülkenin ihtiyacı olan dallarda ve sayıda insangücü yetiştirmek
- 3. Türk toplumunun yaşam düzeyini yükseltici ve kamu oyunu aydınlatıcı bilim verilerini söz, yazı ve diğer araçlarla yaymak
- 4. Örgün, yaygın, sürekli ve açık eğitim yoluyla toplumun özellikle sanayileşme ve tarımda modernleşme alanlarında eğitilmesini sağlamak,
- 5. Ülkenin bilimsel, kültürel, sosyal ve ekonomik yönlerden ilerlemesini ve gelişmesini ilgilendiren sorunlarını, diğer kuruluşlarla işbirliği yaparak, kamu kuruluşlarına önerilerde bulunmak suretiyle öğretim ve araştırma konusu yapmak, sonuçlarını toplumun yararına sunmak ve kamu kuruluşlarınca istenecek inceleme ve araştırmaları sonuçlandırarak düşüncelerini ve önerilerini bildirmek
- 6. Eğitim - öğretim ve seferberliği içinde, örgün, yaygın, sürekli ve açık eğitim hizmetini üstlenen kurumlara katkıda bulunacak önlemleri almak
- 7. Yörelerindeki tarım ve sanayinin gelişmesine ve ihtiyaçlarına uygun meslek elemanlarının yetişmesine ve bilgilerinin gelişmesine katkıda bulunmak, sanayi, tarım ve sağlık hizmetleri ile diğer hizmetlerde modernleşmeyi, üretimde artışı sağlayacak çalışma ve programlar yapmak, uygulamak ve yapılanlara katılmak, bununla ilgili kurumlarla işbirliği yapmak ve çevre sorunlarına çözüm getirici önerilerde bulunmak
- 8. Eğitim teknolojisini üretmek, geliştirmek, kullanmak, yaygınlaştırmak
- 9. Yükseköğretimin uygulamalı yapılmasına ait eğitim - öğretim esaslarını geliştirmek, döner sermaye işletmelerini kurmak, verimli çalıştırmak ve bu faaliyetlerin geliştirilmesine ilişkin gerekli düzenlemeleri yapmak
131. 13B-2'ye göre rektör üniversitenin eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve yayım faaliyetleri hakkında ÜAK'a ne zaman bilgi verir?
her eğitim - öğretim yılı sonunda ve gerektiğinde
132. Rektörün görev ve yetkileri nelerdir?
- kurullara başkanlık, YÖK kararlarını uygulamak, kurulların önerilerini inceleyerek karara bağlamak ve bağlı kuruluşlar arasında düzenli çalışmayı sağlamak (13B-1)
- üniversitenin eğitim öğretim, bilimsel araştırma ve yayım faaliyetleri hakkında ÜAK'ya bilgi vermek (13B-2)
- üniversitenin yatırım programlarını, bütçesini ve kadro ihtiyaçlarını, bağlı birimlerinin ve üniversite yönetim kurulu ile senatonun görüş ve önerilerini aldıktan sonra hazırlamak ve YÖK'e sunmak (13B-3)
- Gerekli gördüğünde personelin görev yerlerini değiştirmek (13B-4)
- Üniversitenin birimleri ve her düzeydeki personeli üzerinde genel gözetim ve denetim (13B-5)
133. Senato kimlerden teşekkül eder?
- rektör
- rektör yardımcıları
- dekanlar
- fakültelerin birer öğretim üyesi
- enstitü müdürleri
- yüksekokul müdürleri (14A-1)
134. Senatonun görevleri nelerdir?
- Üniversitenin eğitim - öğretim, bilimsel araştırma ve yayım faaliyetlerinin esasları hakkında karar almak (14B-1)
- Üniversitenin bütününü ilgilendiren kanun ve yönetmelik taslaklarını hazırlamak veya görüş bildirmek (14B-2)
- Rektörün onayından sonra Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girecek olan üniversite veya üniversitenin birimleri ile ilgili yönetmelikleri hazırlamak (14B-3)
- Üniversitenin yıllık eğitim - öğretim programını ve takvimini inceleyerek karara bağlamak (14B-4)
- Bir sınava bağlı olmayan fahri akademik ünvanlar vermek ve fakülte kurullarının bu konudaki önerilerini karara bağlamak (14B-5)
- Fakülte kurulları ile rektörlüğe bağlı enstitü ve yüksekokul kurullarının kararlarına yapılacak itirazları inceleyerek karara bağlamak (14B-6)
- Üniversite yönetim kuruluna üye seçmek (14B-7)
135. İdari faaliyetlerde rektöre yardımcı organ hangisidir?
Üniversite Yönetim Kurulu (15B)
136. ÜYK kimlerden oluşur?
- rektör
- dekanlar
- senatonun seçtiği 3 profesör (15A)
137. ÜYK'nın görevleri nelerdir?
- Yükseköğretim üst kuruluşları ile senato kararlarının uygulanmasında, belirlenen plan ve programlar doğrultusunda rektöre yardım etmek (15B-1)
- Faaliyet plan ve programlarının uygulanmasını sağlamak; üniversiteye bağlı birimlerin önerilerini dikkate alarak yatırım programını, bütçe tasarısı taslağını incelemek ve kendi önerileri ile birlikte rektörlüğe, vakıf üniversitelerinde ise mütevelli heyetine sunmak (15B-2)
- Üniversite yönetimi ile ilgili rektörün getireceği konularda karar almak (15B-3)
- Fakülte, enstitü ve yüksekokul yönetim kurullarının kararlarına yapılacak itirazları inceleyerek kesin karara bağlamak (15B-4)
138. Dekan en çok kaç kişiyi dekan yardımcısı olarak seçebilir.
İKİ (2547 SK m. 16)
139. Hangi fakültelerde dört dekan yardımcısı seçilebilir?
2547 sayılı kanunun 16. maddesine göre, "merkezi açıköğretim yapmakla görevli üniversitelerde,gerekli hallerde açıköğretim yapmakla görevli fakültenin dekanı tarafından dört dekan yardımcısı seçilebilir"
140. Dekan yardımcısı max kaç yıl için atanır?
≤ 3 yıl
141. Dekanın görev ve yetkileri nelerdir?
Fakülte kurullarının kararlarını uygulamak (16B-1)
Öğretim yılı sonunda ve istendiğinde fakültenin genel durumu ve işleyişi hakkında rektöre rapor vermek (16B-2)
Fakültenin ödenek ve kadro ihtiyaçlarını rektörlüğe bildirmek, fakülte bütçesi ile ilgili öneriyi fakülte yönetim kurulunun da görüşünü aldıktan sonra rektörlüğe sunmak (16B-3)
Fakültenin birimleri ve her düzeydeki personeli üzerinde genel gözetim ve denetim görevini yapmak (16B-4)
142. FK kimlerden oluşur?
dekan
bölüm başkanları
enstitü müdürleri
3 profesör
2 doçent
1 doktor öğretim üyesi
143. FK ne zaman toplanır?
FK dönem başında ve sonunda olağan toplanır. (17. madde)
144. FK'nın görevleri nelerdir?
eğitim - öğretim, bilimsel araştırma ve yayım faaliyetleri ve faaliyetlerle ilgili esasları, plan, program ve eğitim - öğretim takvimini kararlaştırmak(17B-1)
FYK'ya üye seçmek (17B-2)
145. FYK kimlerden oluşur?
- dekan
- 3 profesör
- 2 doçent
- 1 doktor öğretim üyesi
146. FYK'nın görevleri nelerdir?
- FK'nin kararları ile tespit ettiği esasların uygulanmasında dekana yardım etmek (18B-1)
- eğitim - öğretim, plan ve programları ile takvimin uygulanmasını sağlamak (18B-2)
- yatırım, program ve bütçe tasarısını hazırlamak (18B-3)
- dekanın fakülte yönetimi ile ilgili getireceği bütün işlerde karar almak (18B-4)
- öğrencilerin kabulü, ders intibakları ve çıkarılmaları ile eğitim - öğretim ve sınavlara ait işlemleri hakkında karar vermek (18B-4)
147. Enstitünün organları nelerdir?
müdür
EK
EYK
148. Enstitü müdürü kim tarafından atanır?
rektör
149. EK kimlerden oluşur?
müdür
müdür yardımcıları
anabilim dalı başkanları
150. EYK kimlerden oluşur?
müdür
müdür yardımcıları
3 öğretim üyesi
151. YO organları nelerdir?
- müdür
- YOK
- YOYK
152. YO müdürü kim tarafından atanır?
rektör
153. YOK kimlerden oluşur?
- müdür
- müdür yardımcıları
- bölüm/anabilim dalı başkanları
154. YOYK kimlerden oluşur?
- müdür
- müdür yardımcıları
- 3 öğretim üyesi
155. Bölüm başkanı kim tarafından atanır?
dekan ↔ fakülteye bağlı iserektör ↔ rektörlüğe bağlı ise
156. 22. maddeye göre öğretim üyelerinin görevleri nelerdir?
- Yükseköğretim kurumlarında ve bu kanundaki amaç ve ilkelere uygun biçimde önlisans, lisans ve lisansüstü düzeylerde eğitim - öğretim ve uygulamalı çalışmalar yapmak ve yaptırmak, proje hazırlıklarını ve seminerleri yönetmek
- Yükseköğretim kurumlarında, bilimsel araştırmalar ve yayımlar yapmak
- İlgili birim başkanlığınca düzenlenecek programa göre, belirli günlerde öğrencileri kabul ederek, onlara gerekli konularda yardım etmek, bu kanundaki amaç ve ana ilkeler doğrultusunda yol göstermek ve rehberlik etmek
157. Doçentlik başvurusu için hangi şartlar aranır?
- bir lisans diploması aldıktan sonra, doktora ile tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık unvanını veya Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulunca tespit edilen belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olmak (24A-1)
- YÖK tarafından belirlenen merkezî bir yabancı dil sınavından en az ELLİ BEŞ puan veya uluslararası geçerliliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen bir yabancı dil sınavından buna denk bir puan almış olmak; bilim alanının belli bir yabancı dille ilgili olması halinde ise bu sınavı başka bir yabancı dilde vermek (24A-2) [ÖNEMLİ]
- üak'nın görüşü üzerine YÖK tarafından her bir bilim veya sanat disiplininin özellikleri dikkate alınarak belirlenecek yeterli sayı ve nitelikte özgün bilimsel yayın ve çalışmalar yapmak (24A-3)
158. Doçentlik unvanı hangi kurulca verilir?
ÜAK
159. Profesörlüğe atanmanın şartları nelerdir?
Doçentlik unvanını aldıktan sonra,
- min beş yıl süreyle, açık bulunan profesörlük kadrosu ile ilgili bilim alanında çalışmış olmak
- ilgili bilim alanında özgün yayınlar veya çalışmalar yapmış olmak
160. 29/2'ye göre profesörlük, doçentlik veya doktor öğretim üyesi unvanlarını kazananlar unvan dönemi içinde yükseköğretim kurumlarında fiilen --- yıl görev yapmadıkları takdirde yükseköğretim kurumları dışındaki çalışmalarında bu unvanı kullanamazlar.
İKİ
161. 30/1. maddeye göre, öğretim üyelerinin görevleri ile ilişkilerinin kesilmesini gerektiren yaş haddi ---.
67 yaşını doldurdukları tarihtir
162. 33. madde der ki "Araştırma görevlisi kadrosuna başvurabilmek için --- yaşını doldurmamış olmak gerekir."
OTUZ BEŞ YAŞ
163. Yükseköğretim kurumlarında sözleşme ile görevlendirilecek yabancı uyruklu öğretim elemanı sayısı max kaç kişi olabilir?
Yükseköğretim kurumlarında sözleşme ile görevlendirilecek yabancı uyruklu öğretim elemanı sayısı dolu öğretim elemanı kadrosu sayısının YÜZDE İKİ’sini geçemez.
164. 35/1. madde uyarınca, "Yükseköğretim kurumları; kendilerinin ve yeni kurulmuş ve kurulacak diğer yükseköğretim kurumlarının ihtiyacı için yurt içinde ve dışında, kalkınma planı ilke ve hedeflerine ve Yükseköğretim Kurulunun belirteceği ihtiyaca ve esaslara göre --- yetiştirirler."
öğretim elemanı
165. 35. maddenin Ek-2. fıkrası uyarınca, "--- yükseköğretim kurumlarında görev verilmez".
mecburi hizmeti yerine getirmeyenlere
167. Uygulamalı bir birimde görev yapan öğretim görevlisi kaç saat ders vermekle yükümlü
Ders verme yükümlülüğü yok.
168. Öğretim üyesi min kaç saat ders vermekle yükümlü?
≥ ON SAAT
169. Öğretim görevlisi min kaç saat ders vermekle yükümlü?
≥ ON İKİ SAAT
170. Bölüm başkanı min kaç saat ders vermekle yükümlü?
≥ BEŞ SAAT
171. Yüksekokul müdür yardımcısı min kaç saat ders vermekle yükümlü?
≥ BEŞ SAAT
172. Enstitü müdür yardımcısı min kaç saat ders vermekle yükümlü?
≥ BEŞ SAAT
173. Dekan yardımcısı min kaç saat ders vermekle yükümlü?
≥ BEŞ SAAT
174. Başhekim min kaç saat ders vermekle yükümlü?
≥ BEŞ SAAT
175. Yüksekokul müdürü min kaç saat ders vermekle yükümlü?
Ders verme yükümlülüğü yok.
176. Enstitü müdürü min kaç saat ders vermekle yükümlü?
Ders verme yükümlülüğü yok.
177. Dekan min kaç saat ders vermekle yükümlü?
Ders verme yükümlülüğü yok.
178. Rektör yardımcısı min kaç saat ders vermekle yükümlü?
Ders verme yükümlülüğü yok.
179. Rektör min kaç saat ders vermekle yükümlü?
Ders verme yükümlülüğü yok.
180. 36. maddenin 3. fıkrasına göre, yükseköğretim kurumlarının hangi birimlerinde görev yapan öğretim görevlileri için ders yükü aranmaz?
uygulamalı birimlerinde
181. 2457 sayılı kanunun 36/5. maddesine göre, kimlerin ders verme yükümlülüğü yoktur?
- rektör
- rektör yardımcısı
- dekan
- enstitü müdürü
- yo müdürü
182. 2457 sayılı kanunun 36/5. maddesine göre, kimlerin MİN BEŞ SAAT ders verme yükümlülüğü vardır?
- başhekim
- dekan yardımcısı
- enstitü müdür yardımcısı
- yo müdür yardımcısı
- bölüm başkanı
183. 2547 sayılı kanunun 39. maddesine göre, Türk Cumhuriyetlerindeki Yüksek Öğretim Kurumlarından resmi davet alan öğretim elemanlarına --- yılı aşmamak üzere aylıklı izin verilebilir.
≤ ÜÇ
184. 2547 sayılı kanunun 40. maddesi uyarınca, vakıf yükseköğretim kurumlarına yapılacak görevlendirmeler toplam --- yılı geçemez.
≤ İKİ
185. 42. maddeye göre, öğretim elemanı nelerin listesini rektörlüğe sunmak zorundadır?
- bilimsel araştırma
- yayın
- ders
- seminer ve uygulama
186. Ders vermek yükümlü bulunulan öğrenciye özel ders vermek hangi disiplin cezasını gerektirir?
Kınama
187. Yayınlarında hasta haklarına riayet etmemek hangi disiplin cezasını gerektirir?
Kınama
188. İncelemek üzere görevlendirildiği bir eserde yer alan bilgileri eser sahibinin açık izni olmaksızın yayımlanmadan önce başkalarıyla paylaşmak hangi disiplin cezasını gerektirir?
Kınama
189. Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin ilgili araştırma ve deneylere dair hükümlerine aykırı çalışma hangi disiplin cezasını gerektirir?
Kınama
190. Kurum içinde siyasi parti propagandası hangi disiplin cezasını gerektirir?
Kınama
191. Araştırma ve deneylerde, hayvanlara ve ekolojik dengeye zarar vermek hangi disiplin cezasını gerektirir?
Aylık/ücretten kesme
192. Mükerrer yayınlarını akademik atama ve yükselmelerde ayrı yayınlar olarak sunmak hangi disiplin cezasını gerektirir?
KİD
193. Yükseköğretim kurumu/üst kuruluşu ve bağlı birimlerin gelir kaynakları nelerdir?
a. Her yıl bütçeye konulacak ödeneklerb. Kurumlarca yapılacak yardımlarc. Alınacak harç ve ücretlerd. Yayın ve satış gelirlerie. Taşınır ve taşınmaz malların gelirlerif. Döner sermaye işletmelerinden elde edilecek kârlarg. Bağışlar, vasiyetler ve diğer gelirler
194. Yükseköğretim öğrencileri partiye üye olabilirler mi?
Evet. (2547 SK m. 59/2)
195. YÖK üyesi, bir oylamada kabul, ret ve çekimser oylarından hangilerini kullanabilir?
Yalnız iki oyu kullanabilir: kabul ve ret. (m. 61/1)
196. Rektörlerin yaş haddi --- yaştır.
ALTMIŞ YEDİ
Not: Atanmış rektörde görev süresi bitinceye kadar yaş haddi aranmaz.
197. Rektör yardımcısı kim tarafından atanır?
rektör
198. Ceza noktasında, bilimsel araştırmada gerçekte var olmayan veriyi kullanma suçunun devlet üniversitesinde veya vakıf üniversitesinde işlenmesinin farkı nedir?
devlet ↔ kademe ilerlemesinin 1-3 yıl durdurulmasıvakıf ↔ 3-6 ay boyunca ücretten 1/30-1/8 kesme
199. Ek madde-17'ye göre, yükseköğretim kurumlarında kılık ve kıyafet ---.
serbesttir
200. 54. madde der ki: "disiplin cezalarına karşı --- gün içinde üniversite yönetim kuruluna itiraz edilebilir."
ON BEŞ
BONUS
201. Rektör tarafından Doktor Öğretim Üyesinin atamaları en çok kaç yıl süre ile yapılır?
MAX DÖRT YIL süre ile yapılır. "Atama rektör tarafından en çok dört yıl süre ile yapılır."
202. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa göre disiplin cezalarına itiraz mercileri, itiraz tarihinden itibaren en fazla ne kadar süre içinde karar verir?
max ALTMIŞ GÜN (2547 SK m. 53F)
EK: 5102 SAYILI KANUN
(Sınavlarda çıkmayacak)
1. 5102 sayılı kanunun 2/1. maddesine göre, KYK hangi öğrencilere burs/kredi verebilir?
KYK,
- yeterlikleri tespit edilen
- ihtiyaçları tespit edilen
öğrencilere burs/kredi verebilir.
2. 5102 sayılı kanunun 2/2. maddesi, hangi kurumların burs/kredi/yardım ödemesini yasaklar?
- genel bütçeli daire
- katma bütçeli idare
- kit
- kit bağlı ortaklığı
- transfer tertibinden yardım alan kuruluş
- il özel idaresi
- il özel idaresinin kurduğu birlik/müessese/işletme
- özel bütçeli kuruluş
- özelleştirme kapsamındaki kuruluş
- fon
- döner
- kamu bankası
- kanun/CBK ile kurulan kurum/kurul
- diğer kamu kurumları
3. 5102 sayılı kanunun 2/3. maddesine göre, "kurum ve kuruluşlarca bildirilen öğrencilere ödeme yapılabilmesi için bu kurum ve kuruluşlarca gerekli meblağ, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca belirlenen ödeme tarihinden en geç --- gün öncesine kadar, Kurum hesabına yatırılır."
OTUZ
4. 5102 sayılı kanunun 2 maddesinin Ek-1. fıkrasına göre, "Yurt dışında yükseköğrenim gören öğrencilere --- halinde KYK tarafından burs/kredi verilebilir."
İkinci fıkrada sayılan kurum ve kuruluşlarca burs/kredi verilmemesi
5. Belediyelerce, yüksek öğrenim öğrencilerine burs/kredi/yardım ödenmesi halinde, yapılan yardımların türü, miktarı ve kaç öğrenciye ne kadarlık süre için verildiğine ilişkin bilgiler kaçar aylık dönemler itibarıyla KYK'ya bildirilir?
ÜÇER (5102 sayılı kanunun 3. maddesi)
6. 5102 SK m. 4/1 uyarınca, KYK burs-kredi taahhüt senetlerinin noter işlemleri; --- tâbi değildir.
- vergiye
- resme
- harca
7. 5102 SK m. 4/son uyarınca, --- haczedilemez.
KYK burs/kredisi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder