21 Temmuz 2022 Perşembe

SİYASETTE ŞEYTAN SENARYOLARI-3

 

SİYASETTE ŞEYTAN SENARYOLARI-3

2023 seçimleri için 365 günden geri sayım başladı. Artık seçime 1 yıl yok.

Sizlere daha önce kulislerde konuşulan bazı senaryolardan bahsetmiştim. Bugünkü senaryo diğerlerinden biraz farklı. Şöyle ki daha çok ittifakın sağlamlaştırılmasıyla ilgili.

Cumhur ittifakı ortakları AK Parti ve MHP tahminler o yöndeki sürekli olarak anketlerle seçim sonuçlarını masaya yatırıyor ve durum değerlendirmeleri yapıyorlar. Söylenen ve kulislerde konuşulan o ki, anketlerin tamamında bir oy kaybı söz konusu. Bu durum iki partiyi de endişelendirdiği gibi çeşitli çözüm yolları da aramaya yönlendirmiş.

Ülkemizde genel olarak merkez sağın iktidar olduğu düşünülürse Cumhur İttifakının karşısındaki İYİ Parti, Deva, Gelecek ve Saadet ittifakının oyunu artırdığı özellikle de İYİ Partinin oyunu artırdığı anketlerde net şekilde görülmeye başlanmış.

Merkez sağda güç kaybetmemek için siyasi manevralar içerisindeki Cumhur İttifakı için ilk konu EYT. Seçimden önce bir nebze olsun oy oranını artırmak için EYT silahı kullanılacak ya da kullanılmaya çalışılacak gibi duruyor.

Elbette ki senaryomuz bu değil. Anketlerde oy kaybını gören ittifak, oy kaybının önüne geçmek için Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tek aday olmasının yanında mecliste çoğunluğu kaybetmemek adına da çareler aramakta oldukları belirtiliyor. Elbette merkez sağda yer aldığını iddia eden bir partiye oy kaybetmek ise aynı kesime hitap eden partiler için büyük tehlike. Bu noktada karşımıza çıkan senaryo ise enteresan olacak.

Senaryoda AK Parti, MHP, BBP ve Doğu Perinçek’in Cumhurbaşkanlığı için tek aday olmasının yanında dört parti de milletvekilliği seçimlerinde de ittifak yapacakları konuşuluyor.

Milletvekili seçimlerinde oy bölmemek, bir nebze olsun sinerji oluşturmak, toplamda oy kaybı ve milletvekili sayısı kaybı yaşamamak için milletvekilliği seçimlerinde ittifak halinde gidip ortak milletvekili listeleri oluşturacakları kulislerde dile getirilmeye başlanmış.

Listelerin ortaklaşa yapılacağı, örneğin üç milletvekili çıkan bir yerde ilk sırayı AK Parti ikinci sırayı MHP üçüncü sırayı AK Partili bir ismin alacağı gibi senaryolar şimdiden konuşulmaya başlanmış. Hatta bazı şehirlerde milletvekilleri, il başkanları ve etkili isimlerin şimdiden bu milletvekili listelerini hazırlamaya başladığını, Doğu Perinçek’in ve Mustafa Destici’nin de bu sayede milletvekili seçileceği konuşuluyormuş.

Bu ittifak olur mu olmaz mı bilemeyiz elbette. Karar verici pozisyonunda olanlar elbette karar vereceklerdir. Bakalım artısı eksisi ne olacak?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder